Je nejvyšší čas na přípravu techniky na sezónu!

08. 02. 2021

Je nejvyšší čas na přípravu techniky na sezónu!

V zimě v našich zahradách moc práce není. V této době zahradní technika zahálí, a tak je čas věnovat trochu pozornosti její údržbě.

O tom, jak je důležité nezanedbávat péči o akumulátory, jsme psali v minulém článku. Stejně důležité je správně ošetřit nářadí a zahradní techniku, aby nás na jaře nezaskočil nějaký problém. První stroj, se kterým vyrazíte na jaře na zahradu, bude pravděpodobně sekačka.

Pravidelná údržba sekačky by měla být samozřejmostí. Přesto ji spousta lidí stále zanedbává a v sezóně pak bývají nemile překvapeni, když stroj selže. Navíc v této době mívají servisy plné ruce práce a čekací doby na opravu se mohou protáhnout na několik týdnů. Trávník ale nepočká, až bude sekačka opravena. Proto je lepší problémům včas předcházet.

Sekačka může správně sekat, jen pokud má ostrý a správně vyvážený nůž. Můžete se pokusit jej nabrousit sami. Při broušení zachovejte původní úhel ostří. Pokud úhel zmenšíte, nůž sice bude ostřejší, ale rychleji se otupí. Nůž ovšem musíte vyvážit. Pokud by byla jedna strana více obroušena a nůž by byl nevyvážený, při vysokých otáčkách by způsoboval nepříjemné vibrace, a tím by zároveň docházelo k rychlejšímu opotřebení sekačky. Nejjednodušeji nůž vyvážíte tak, že jej navléknete středovým otvorem například na šroubovák a nastavíte jej do vodorovné polohy. Jestliže nůž drží vodorovně, je vyvážený. Pokud jedna strana bude klesat, znamená to, že tato strana je těžší a je nutné ji přibrousit (broušením ubrat materiál). Buďte trpěliví a postupujte pomalu. Pokaždé nůž přebruste jen nepatrně a zkontrolujte, zda je již vyvážený. Kroky opakujte do doby, než bude nůž zavěšený za středový otvor viset vodorovně.


 
Zkontrolujte vzduchový filtr. Pokud je zanesený, motor bude „ztrácet dech“. S ucpaným filtrem nemůže motor nasávat dostatek vzduchu a chybí mu potřebný výkon. Sekačka potom špatně seká a nemá sílu plnit koš. Filtr proto vyměňte za nový, nebo jej alespoň vyčistěte.


Vyměňte v motoru olej. Olej by se měl měnit alespoň 1x za sezónu. Během provozu se do oleje uvolňují mikročástice kovu, které jej z maziva postupně mění na brusnou pastu. Pravidelnou výměnou oleje bráníte nadměrnému opotřebení motoru.


Zkontrolujte zapalovací svíčku. Svíčka by se měla měnit také přibližně 1x za sezónu. Její stav vám může zároveň napovědět, zda motor funguje správně. Elektrody svíčky by měly mít světlý povrch. Pokud jsou černé, je to známka špatně seřízeného motoru a měli byste jej nechat odborně seřídit. Neseřízený motor špatně startuje, má nízký výkon a vysokou spotřebu paliva.


Vyčistěte koš. Sekačka totiž funguje podobně jako vysavač. Nože jsou tvarované jako ventilátor, který nasává vzduch společně s trávou a vyfukuje ji do koše. Aby vzduch mohl dobře proudit, musí mít kudy unikat. Je-li koš zanesený, bude se plnit špatně. Naschlé zbytky trávy uvolněte jemným kartáčem a koš důkladně vyklepejte nebo vysajte vysavačem.


Důkladně vyčistěte spodní část šasi sekačky a tunel ke koši. Povrch musí být čistý a hladký, aby se na něm nezachytávala tráva. V opačném případě se bude tráva nabalovat a může vytvořit až několikacentimetrovou vrstvu. Jestliže není okolo nože kvůli nalepené vrstvě trávy dostatek prostoru, vzduch nemůže dobře proudit a sekačka se bude ještě více zanášet.  

Obdobnou péči vyžadují také ostatní stroje. O tom ale zase někdy příště…

 

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.