Jak zabránit zanášení skla u krbových kamen?

23. 01. 2020

Jak zabránit zanášení skla u krbových kamen?

Krby, krbové vložky a krbová kamna zažívají v posledních letech ohromný boom. Staly se praktickým i designovým doplňkem našich domovů. V zimních dnech pohled do plamenů a praskající dřevo dokáže navodit pocit domácí pohody. Ten však může být narušen začouzeným sklem. Jak se tomu dá zabránit?

O tom, jak sklo co nejsnadněji vyčistit jsme si psali již v minulém článku. Částečně jsme se zmínili i o tom, že usazování sazí a dehtu se dá předcházet pořízením kamen, jejichž výkon není pro dané podmínky předimenzovaný, protože pokud nechcete mít z domova saunu, musíte kamna „přiškrtit“. Kvůli tomu pak dochází ke špatnému hoření, kdy je produkován dehet a saze. Správný výkon kamen si můžete snadno spočítat v naší online kalkulačce v kategorii kamen HECHT. Důležité je ovšem i topit dostatečně proschlým dřevem.

Dřevo na topení je důležité dobře uskladnit!

Ať už si dřevo pracně připravujete sami, nebo jej zakoupíte již zpracované, pokud nevěnujete patřičnou pozornost i jeho uskladnění, je to z části zbytečná práce a vyhozené peníze. Nikoho nepřekvapí, že mokré dřevo bude hůře hořet, většina energie bude spotřebována k převodu vody v dřevě na páru. Bude proto méně hřát a při spalování bude produkovat více kouře, sazí a dehtu. V ideálním případě je proto nejlepší pořízení dřevníku, kde bude dřevo izolované od provlhlé země a chráněno před deštěm. Nicméně pro dobré uskladnění není dřevník podmínkou.

Zásadním pravidlem je, aby dřevo nikdy neleželo na zemi. Pod dřevo můžete použít například starší palety, které zamezí kontaktu se zemí a zajistí odvětrávání odspodu. Dřevo můžete i poskládat podél zdi domu pod přesah střechy, aby bylo alespoň částečně chráněné před deštěm. Ideální je vybrat stranu, na kterou alespoň část dne svítí slunce. Ovšem i v tomto případě vybudujte suchou základnu, například dřevěný rošt, na který budete dřevo skládat. Pokud necháte dřevo ležet dlouhodobě na zemi, bude natahovat vlhkost a plesnivět.

Dřevo rozhodně nezakrývejte plachtou!

Jestliže dřevo zmokne, není to žádná tragédie. Většina dešťové vody po dřevě steče, jedná se tak pouze o povrchovou vlhkost, která rychle vyschne. Z nezakrytého a odvětraného dřeva zároveň může odcházet i vnitřní vlhkost, tj. voda, kterou v v sobě má čerstvé dřevo z doby, kdy bylo živým stromem. Uskladněné čerstvé dřevo vysychá dlouhé měsíce, pod plachtou by tato vlhkost nemohla dost dobře odcházet, doba vysychání by se tím násobila. Navíc by v plachtě zapařené dřevo mohlo začít plesnivět.

Pokud se rozhodnete, že vybudujete dřevník, opět platí, že jako základna pro uložení dřeva by měl sloužit rošt, který bude alespoň 15–20 cm nad zemí. Dřevník nesmí být uzavřený, dřevo musí být co nejlépe odvětrané. Jak jsme si již řekli, vždy je lepší, když dřevo trochu zmokne, než když je trvale uložené v nevětraném a vlhkém prostředí.

Nejhorší způsob uložení dřeva je ve vlhkém sklepě nebo v uzavřené kůlně na vlhké zemi. Dřevem, které je plné houby a plísní moc nezatopíte.

Kdy je dřevo proschlé?

Není dřevo jako dřevo. U nás je v současnosti pro topení používán smrk, protože kvůli kůrovci a dalším kalamitám je ho přebytek, a tudíž je levný. Smrk, topol, lípa, borovice a další podobná dřeva se řadí mezi měkká a pro ně zpravidla stačí 1 rok sušení. Tvrdá dřeva z ovocných stromů, buku, dubu by měla schnout alespoň dva roky.

Jaké dřevo je nejvhodnější pro topení?

Obecně také platí, že tvrdší dřeva mají vyšší výhřevnost a hoří déle. Zároveň jsou také dražší. V současnosti se díky klesající ceně smrkového dřeva asi vyplatí topit smrkem. Počítejte ale s tím, že budete přikládat častěji, než kdybyste topili tvrdým dřevem, proto jej spálíte více a finanční úspora nebude tak výrazná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Smolnatá dřeva, jako je například borovice, produkují hodně sazí, proto nejsou do prosklených krbových kamen a krbových vložek příliš vhodná.

Autor: PST

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…