Co můžete v únoru dělat v zahradě?

20. 02. 2023

Co můžete v únoru dělat v zahradě?

Únor je ideální měsíc na plánování a přípravu na nadcházející zahradní sezonu. Zvažte, co byste chtěli na zahradě letos pěstovat a nakupte semena či sazenice. Pokud máte v plánu vystavět nové záhony, můžete začít s přípravou půdy a rozmístěním záhonů. Pokud chcete letos změnit design zahrady, je nyní ideální čas na plánování nových prvků a úprav stávajících.

Vyčistěte záhony: Únor je ideální čas na vyčištění záhonů od listí, větví a dalšího  zahradního odpadu, který se tam nahromadil a lze jej snadno likvidovat v zahradních kompostérech. V závislosti na vašem umístění byste měli mít také na paměti, že pokud sníh roztaje a země se rozmrzne, můžete začít se setím některých rostlin. Pokud máte již připravené záhony, věnujte čas tomu, abyste je vyčistili a připravili na jaro.

Ošetřete ovocné stromy: Ovocné stromy by měly být na zimu připraveny již na podzim, ale pokud jste to neudělali, můžete své ovocné stromy ještě v únoru ošetřit. Odstraňte z nich všechny suché a poškozené větve ostrou pilkou  a ošetřete je ochranou před škůdci. Na likvidaci odřezaných větví můžete využít mnoha typů drtičů.

Plánování nových záhonů: Pokud plánujete nové záhony, nyní je ideální čas na to, abyste se na ně připravili. Zvažte, co chcete zasadit, jak velký záhon potřebujete, kde se nachází nejlepší místo a jakou půdu máte k dispozici. Můžete také začít s přípravou záhonu - obracením země např.  kultivátorem, přidáním hnojiva ručním rozmetačem a mulče, abyste na jaře byli připraveni.

Nářadí, které jste používali na konci minulé sezony, by mělo být nyní očištěno, opraveno a uloženo na bezpečné místo. Pokud máte zahradní stroje, jako je například sekačka, motorová pila, nebo vyžínač, měly by být připraveny a v případě potřeby odborně opraveny v servisním centru prodejce. Nyní je také vhodný čas, nejen díky akčním nabídkám, na nákup nového nářadí, pokud je potřeba.

I když se může zdát, že únor není vhodným měsícem pro výsadbu stromů a keřů, může být příznivé počasí ideální pro tuto činnost. Pokud jsou kořeny rostlin zdravé a zemina dostatečně odvodněná, není důvod proč s výsadbou otálet. Jestliže však není počasí příznivé, můžete výsadbu odložit na jarní měsíce.

Pokud máte na zahradě či v domě květiny a rostliny, únor je vhodný měsíc na jejich péči. Zkontrolujte zálivku, hnojení a případné přesazení rostlin, které to potřebují. Pokud nemáte květiny, můžete začít s plánováním a výběrem nových druhů, které budou ladit s vaším interiérem.

V únoru lze na zahradě dělat mnoho činností, i když to možná není nejpříznivější období pro venkovní práce. Věnování se zahradě v zimních měsících má však mnoho výhod, například usnadnění práce na jaře.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.