Nenechte se zaskočit suchem

20. 04. 2019

Nenechte se zaskočit suchem

Na všem zlém je prý i něco dobrého. Přestože letos asi můžeme na výlety a dovolenou v zahraničí všichni zapomenout, máme alespoň více času věnovat se více našim zahradám. Nesmíme ovšem zapomenout ani na to, že v posledních letech byla příroda na déšť spíše skoupá a o to více jsme museli své zahrady a záhonky zalévat. Nezapomeňte se tedy včas vybavit potřebnými čerpadly, hadicemi, postřikovači, případně celými zavlažovacími systémy.

zahradní hadiceMohlo by se zdát, že při výběru zahradní hadice stačí vybrat jakoukoli, která svým průměrem bude pasovat na všechny koncovky a příruby. Kdo se však nechal nachytat a zakoupil někde v marketu levnou hadici za akční cenu, jistě mi dá za pravdu, že brzy začal litovat. Tenká hadice se lámala kdykoli jí popotáhl, zalomení způsobilo, že voda přestala protékat a tak se více než zalévání musel věnovat neustálému rozplétání hadice. Nekvalitní materiál po nějakém čase ve zlomu praskl a hadice byla nepoužitelná.
Kvalitní hadici poznáte tak, že její stěnu tvoří tři vrstvy. Vnitřní vrstva zadržuje vodu, nesmí se v ní tvořit usazeniny a bujet řasy. Je opletena střední vrstvou ze syntetických vláken, díky kterým dobře drží svůj tvar a snese vysoký tlak vody. Vnější ochranná vrstva brání poškození opletu. Musí být odolná proti odírání a musí umožnit snadné klouzání po terénu.
Poškození hadice také zabráníme tak, že ji navineme na vhodný naviják, nebo vozík s navijákem. V menších zahradách může být dobrým řešením použití hadice v samonavíjecím navijáku, který pověsíte na zeď.
Zapomenout nesmíme ani na hadicové spojky, kterými hadici rychle připojíte ke kohoutku, nebo k ní připojíte kropící pistoli. I mezi těmi je možné vybírat. Pistole mohou mít plynule nastavitelný rozstřik, nebo otočnou hlavu s různými kropícími tryskami.

 

Pro zavlažení trávníku nebo větších záhonů je možné použít i rozstřikovače. I ty mají různou konstrukci. Vybírat můžete z množství rotačních rozstřikovačů, které mají sice velice jednoduchou konstrukci, ovšem umožní kropit jen v kruhovém půdorysu. Roh zahrady s nimi tedy nepokropíte tak, aniž byste zalévali i sousední pozemek. K tomu jsou vhodnější kývavé rozstřikovače, které zalévají v nastaveném obdélníku. Dobrým řešením může být i pulzní rozstřikovač, u kterého je možné nastavit úhel rozstřiku.
Zavlažování pomocí hadice má mnoho výhod. Je to relativně levné řešení, hadice je flexibilní a můžete vždy zavlažovat tam, kde je právě třeba.

Pokud ovšem chcete mít krásný trávník a nechcete jeho zavlažování věnovat spoustu času každý den, možná jste začali zvažovat vybudování automatického podzemního zavlažovacího systému. Takovéto řešení je vždy lepší nechat odborníkovi, s patřičnými zkušenostmi. Špatně navržený systém nemusí fungovat tak, jak byste požadovali. V úvahu je třeba především vzít tlak vody, který se v potrubí s jeho délkou snižuje. Tlak samozřejmě ovlivní i sklon potrubí umístěném v nakloněném pozemku. V neposlední řadě je zohlednit i průtok, který je schopen dodávat váš vodovod. U špatně navrženého systému nebudou trysky správně stříkat, v extrémním případě se může stát, že nízký tlak nebude schopen trysku na samém konci větve ani vysunout nad zem.
Pokud se přesto rozhodnete systém vybudovat svépomocí, může vám hodně napovědět náš návod ZDE.

Případně vám více napoví instruktážní video (v anglickém jazyce):

 

Záhony, keře a stromy je možné zavlažovat pomocí nadzemních prokapávací a prosakovacích systémů. Podél keřů a stromů stačí natáhnout prokapávací hadici a u každého keře hadici propíchnete a osadíte prokapávací tryskou. Pokud použijete některou s trysek s možností regulace, je možné nastavit kolik vody za hodinu u rostliny prokape. V záhonech pak lze použít například prosakovací hadici, kterou můžete volně položit mezi rostliny a prosakující voda jim poskytne dostatek vláhy.

Zavlažovací systémy můžete spouštět ručně, je možné použít i programovatelnou nebo řídící jednotku, která bude zavlažování spouštět v nastavených časech.

 

Autor: PST

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…