Jak správně uskladnit palivové dřevo na zimu?

26. 08. 2021

Jak správně uskladnit palivové dřevo na zimu?

Sychravé počasí v posledních dnech dává tušit, že se letos už na sluníčku mnoho neohřejeme a že topná sezóna je za dveřmi. Pokud topíte dřevem a nemáte je již nachystané, je na jeho přípravu vlastně pozdě.

Palivové dřevo musí být totiž správně proschlé, což u měkkého dřeva znamená prosychání nejméně jeden až dva roky, u tvrdého pak dokonce až čtyři roky. Správná vlhkost dřeva by se totiž měla pohybovat pod 20 %. Vlhké dřevo má totiž citelně nižší výhřevnost. Pokud budete topit dřevem proschlým, můžete ušetřit až 25 % nákladů. Když si to přepočítáte na roční náklady na topení, možná budete překvapeni, jak vysokou částku každý rok necháte doslova (!) vyletět komínem. Vlhké dřevo také o poznání více kouří, bude proto více zanášet nejen komín, ale i prosklená dvířka krbových kamen.

Proto je nanejvýš vhodné vybudovat na zahradě pořádný dřevník, do kterého se vám vejde dřevo na dvě až tři topné sezóny. Ideálně dřevník rovnou rozdělte na několik sektorů, které budete každý rok doplňovat tak, abyste vždy topili dřevem proschlým a v dalších sektorech mohlo dřevo prosychat. Jestliže máte jeden velký dřevník, pravděpodobně si suché dřevo každý rok neprakticky zarovnáte novým vlhkým, nebo musíte každoročně dřevo namáhavě přerovnávat.

Ve správném dřevníku musí mít dřevo možnost dobře prosychat. Rozhodně nesmí ležet na vlhké zemi. Nejjednodušším způsobem, jak zabránit kontaktu dřeva s vlhkou zemí, je dát na dno dřevníku například staré palety, které navíc umožní dřevu prosychat odspodu. Je li to možné, konstrukce dřevníku by měla nechat volně proudit vzduch i stěnami. Ty můžete vytvořit z pevných latí nebo prken, mezi kterými necháte mezery.

Dnes sice není problém nechat si přivézt dřevo již nařezané a naštípané, pustíte-li se do jeho přípravy sami, můžete opět ušetřit až dalších 50 % nákladů, což může činit i několik tisíc korun ročně.

Kdysi se říkalo, že dřevo zahřeje dvakrát. Jednou při jeho přípravě a podruhé v peci. Pryč jsou naštěstí časy, kdy řezání špalků ruční pilou a následné štípání sekerou stálo každého spoustu potu i času. S pomocí řetězové pily naporcujete špalek během chvilky a pokud se na práci s „motorovkou“ necítíte, pořiďte si moderní „cirkulárku“ nebo přesněji řečeno okružní pilu. Práce s kolébkovou okružní pilou je při dodržení základního pracovního postupu relativně bezpečná. Kotouč je celý schovaný pod soustavou krytů. Kládu jednoduše uložíte do kolébky a při řezání se odkryje vždy jen ta část kotouče, která se právě zakusuje do dřeva.

Dřevo sice můžete i nadále štípat klasickou, i když modernizovanou sekerou s kompozitovým topůrkem s protiskluzovou úpravou. Někdo se může při takovém štípání odreagovat. Ostatní, kteří se nechtějí učit obratnosti se sekerou, si můžou pořídit štípač na dřevo, který pouhým stisknutím ovládacích pák lehce rozštípne i ty nejodolnější špalky.

I když se může zdát počáteční investice do takových mechanických pomocníků vysoká, není těžké si spočítat, za jak dlouho se investované peníze vrátí – a pak už budete jen šetřit!

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…