Jak (ne)zničit lithiový akumulátor

01. 03. 2022

Jak (ne)zničit lithiový akumulátor

Elektrokola a některé elektrické skútry HECHT jsou napájeny z lithiového akumulátoru. V porovnání s olověnými akumulátory jsou sice dražší, vyšší cenu však vyvažují podstatně nižší hmotností a vyšší hustotou energie. V praxi to znamená, že malý a lehký lithiový akumulátor pojme stejně energie, jako mnohonásobně větší a těžší olověný akumulátor. Z těchto důvodů je například napájení elektrokola olověným akumulátorem nemožná. Kdo by se také chtěl na kole tahat s těžkou a rozměrnou škatulí plnou olova..?

Lithiový akumulátor je však poměrně citlivý na zacházení a tím jak se k němu budete chovat, můžete podstatně ovlivnit jeho životnost.

 

Často je opomíjena teplota

Akumulátor by se neměl nikdy vystavovat teplotám vyšším než 40 °C. Elektrokolo nebo skútr proto vždy parkujte ve stínu. Vysokou pozornost dávejte zejména při nabíjení. Během nabíjení dochází k zahřívání článků v akumulátoru a v kombinaci s vysokou okolní teplotou může dojít ke zničení akumulátoru. Přehřátí dokonce zvyšuje riziko zkratu, při kterém se může akumulátor vznítit. Obdobně nebezpečné však může být nabíjení při teplotách pod 0 °C.

Vysoké nabíjecí proudy mohou rovněž snižovat životnost akumulátoru, proto pro nabíjení používejte vždy pouze nabíječky, které jsou dodávány společně s výrobkem, nebo jsou doporučeny výrobcem.  Při nabíjení vysokým nabíjecím proudem se může akumulátor příliš zahřívat a hrozí jeho zničení nebo požár.


Počet nabíjecích cyklů lze zvýšit

U lithiových akumulátorů se zpravidla udává, že je lze nabít cca 500 - 800 krát, než se začne podstatně snižovat jejich kapacita. Neznamená to, že by pak byl akumulátor nepoužitelný, ale už vás nedoveze tak daleko, jako nový akumulátor. Existuje však jednoduchý trik, jak počet nabíjecích cyklů zvýšit. Pokud to není potřeba, nenabíjejte lithiový akumulátor na 100%, ale třeba pouze na tři čtvrtiny kapacity. Jestliže víte, že nepojedete na dlouhou tůru, je zbytečné nabíjet akumulátor naplno, nabíjecí čas se tím podstatně zkrátí a životnost akumulátoru zvýší.  Když budete například pravidelně akumulátor nabíjet jen na 75 % a vybíjet na 25 % (tedy využívat pravidelně jen 50% kapacity), počet nabíjecích cyklů tak můžete za ideálních podmínek až ztrojnásobit.


Skladování je také nutné věnovat pozornost

Elektrokola a elektrické skútry využíváme sezónně a v zimním období zpravidla odpočívají v garáži. Pokud je to možné, neměly by být parkovány v místech, kde mrzne. Jestliže to nelze zajistit, uskladněte alespoň akumulátor v místnosti, kde neklesá teplota pod nulu. Zároveň ale tam, kde není teplota zbytečně vysoká. V ideálním případě by měl akumulátor odpočítat při teplotách těsně nad nulou.  Uskladněný lithiový akumulátor by měl být cca na kapacitu 75 %, za zimu jej ale několikrát zkontrolujte a v případě nutnosti dobijte. I když je hodnota samovybíjení lithiových článků poměrně nízká, akumulátor zpravidla obsahuje i řídící elektroniku, která může články nepatrně vybíjet.

 

POZOR!

Pro údržbu a nabíjení olověných akumulátorů však platní úplně jiná pravidla. O tom však někdy příště...

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…