Aby elektrický skútr dlouho sloužil...

01. 03. 2022

Aby elektrický skútr dlouho sloužil...

Minule jsme si řekli něco o tom, jak zvýšit životnost moderních lithiových akumulátorů. Olověným akumulátorům však stále zcela neodzvonilo a i nadále jsou jimi napájeny některé elektrické skútry a čtyřkolky. Vyžadují však poněkud odlišné zacházení, než akumulátory lithiové.

Přestože se může zdát, že technologie olověných baterií je zastaralá a překonaná, jejich použití má přes některé nevýhody stále svá opodstatnění.  První výhodou, kterou asi uživatel pocítí nejvíce, je podstatně nižší cena v porovnání s lithiovým akumulátorem. Druhou výhodou je snazší recyklovatelnost, za použitý olověný akumulátor vám ve výkupu mohou vyplatit nezřídka i pětinu z původní ceny

Olověným akumulátorům nesvědčí hluboké vybíjení. Využívat maximální dojezd na jedno nabití u čtyřkolky nebo skútru s olověným akumulátorem je tedy dobré jen v nezbytných případech. Akumulátor je ale po dojezdu nutné okamžitě dobít na plnou kapacitu. To je ostatně důležité po každém použití. Životnost olověné baterie totiž velice rychle klesá, pokud je delší dobu ponechána částečně, nebo úplně vybitá. Pokud toto zanedbáte, i novou baterii můžete zlikvidovat již po pár týdnech používání.  Zatím co nabitý akumulátor můžete skladovat s občasnou kontrolou a případným dobíjením dlouhé měsíce i roky, vybitý akumulátor začíná pomalu degradovat takřka okamžitě.

Prvním pravidlem by tedy mělo být, že baterii budete nabíjet ihned po každém použití. Nabíječky, které jsou se skútry nebo čtyřkolkami dodávány automaticky řídí nabíjecí proud a podle konkrétního typu nabíječky se po nabití automaticky vypnou, nebo přepnou do udržovacího režimu.

O tom, že olověným akumulátorům nesvědčí mráz, se můžeme přesvědčit celkem pravidelně každou zimu, když mají někteří motoristé problém s nastartováním auta. Olověné baterie ve skútrech a čtyřkolkách nejsou výjimkou. V zimě by se proto měly parkovat v temperované garáži, případně z nich akumulátory vymontovat a uskladnit je doma. Po celou dobu uskladnění je alespoň 1 x měsíčně zkontrolujte a v případě potřeby dobijte.

Zapomínat nesmíte ani na kontaky akumulátorů. Kontakty postupně korodují a tak se mezi kontaktem akumulátoru a připojenou svorkou vytváří vrstva oxidu, na které se zvyšuje přechodový odpor. Díky tomu se akumulátor pomaleji dobíjí, při provozu stroje se mohou kontakty zahřívat, stroj ztrácí výkon a není schopen využít celou kapacitu akumulátoru. Obdobně mohou vlivem vlhkosti korodovat i kontakty na  konektorech řídící jednotky, všech kabelových spojkách a svorkovnicích. Může pak docházet i ke zkratům, které akumulátor vybíjejí, nebo mohou elektroniku a akumulátor poškodit. Problémy se mohou násobit ještě více v zimě, kdy se solí silnice a aerosol, který pneumatiky víří z vlhké silnice do stroje, proces oxidace značně urychluje.

Kontakty je proto důležité pravidelně kontrolovat, čistit a chránit před oxidací. Na trhu jsou dostupné různé prostředky určené právě k čištění kontatků. Očištěné kontakty pak doporučujeme ochránit k tomu určenou speciální vazelínou.

Nakonec o tom, jak se vyplatí dobře se o akumulátory starat, se mohli přesvědčit mnozí, kteří péči podcenili a byli nuceni pořídit nové již po jedné sezóně. Na druhé straně jsou zákazníci, kterým akumulátory mohou sloužit řadu let, jako například ten, jehož příběh jsme zveřejnili nedávno ve článku ZDE.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…