Jak na zavlažování zahrady? 3.díl

16. 04. 2019

Jak na zavlažování zahrady? 3.díl

Zavlažování záhonů

Kapková závlaha zajistí rostlinám
soustavný přísun vody.

Závlaha záhonů má poněkud jiné nároky než závlaha trávníku. Ve většině případů zavlažujeme ručně, pomocí hadice s tryskou nebo pistolí. Využít lze i prokapávací systémy, kterými lze realizovat například závlahu keřů. V takovém případě je hadice vedena podél rostlin, které je třeba zavlažit, a u každé rostliny je opatřena prokapávací tryskou. V záhonech a hustějších porostech lze využít i prosakovací hadice.

Pokud je v sezóně nedostatek vody, což se v posledních letech u nás stává již tradicí, většina z nás se dokáže smířit s tím, že nebude mít na zahradě hustý zelený koberec. 

IBC kontejner na vodu je sice nevzhledný,
1000 l vody však už stojí za to vymyslet,
kam jej schovat.

Těžko ale hledat někoho, kdo by s klidným srdcem nechal zaschnout květinové a zeleninové záhony, kterým věnoval tolik úsilí, nebo například roky pěstěné ovocné keře. Řešit nedostatek vody až v době, kdy sucho udeří, je již pozdě. Nechat odtékat vodu z okapů do kanalizace je proto dnes plýtváním. Na trhu nalezneme nabídku různých typů nádob a nádrží na vodu. Stále oblíbenější jsou repasované IBC kontejnery s objemem 1000 l. Jsou sice nevzhledné, ale dají se snadno maskovat popínavými rostlinami, mnozí je zakopávají do země.  V takovém případě je nutné vyřešit vhodné čerpání vody.

 

Kropicí pistole s nastavitelným rozstřikem umožní nejen citlivě zalévat záhony, využijete
ji například i k opláchnutí dlažby silným proudem vody.

 

Pokud vám stačí pouze napustit konev s vodou, vystačíte i se základním ponorným odstředivým čerpadlem, které lze pořídit již okolo 1000 Kč. Výtlak těchto čerpadel je však tak nízký, že jsou nepoužitelná pro zalévání z hadice. K tomu je třeba dosáhnout v hadici mnohem vyšší tlak. V žádném případě však nedoporučujeme použití vibračních čerpadel. Ty jsou ideální do hlubokých studní, kde nevadí hluk. Jejich problémem je rovněž, že sací otvory jsou na vrchu čerpadla. Při čerpání vody ze studny je spíše výhodou, že se nenasávají kaly. Z nádrže byste však nebyli nikdy schopni vyčerpat všechnu vodu.

Pro dosažení rozumného tlaku pro zalévání hadicí je vhodné použít vícestupňové čerpadlo, povrchové čerpadlo nebo zahradní vodárnu. Je však nutné zajistit, aby čerpadlo po vyčerpání vody z nádrže neběželo naprázdno.

 

Autor: PST

 

Čtěte také:

Jak na zavlažování zahrady? 1. díl

Jak na zavlažování zahrady? 2. díl

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.