Jak na zavlažování zahrady? 1.díl

11. 04. 2019

Jak na zavlažování zahrady? 1.díl

Tropická léta jistě ocení všichni milovníci vodních sportů a kempování, nám zahrádkářům však sucha přinášejí spíše starosti spojené se zavlažováním. Pečlivě udržované trávníky se od července postupně mění ve vyprahlou poušť, květinové a zeleninové záhony je nutné i dvakrát denně zalévat.

Patříte-li mezi ty šťastlivce, kteří mají dostupný neomezený zdroj vody po celý rok, můžete si užívat zelený trávník i v nejsušším létě. Pravděpodobně se vám ale nebude chtít trávit i několik hodin denně jeho ručním zavlažováním. V takovém případě je řešením automatický zavlažovací systém, ať již podzemní, nebo nadzemní. Oba mají své výhody i nevýhody. Správnou volbou zavlažovacího systému můžete dokonce šetřit vodu.

 

Nadzemní zavlažovací systémy

Nadzemní, přenosný zavlažovací systém je možná cenově příznivější, zpravidla jej ale není možné plně automatizovat. K takové realizaci je v zásadě třeba jen hadice s příslušenstvím a vhodný rozstřikovač. Podle dostupného tlaku vody, tvaru a velikosti pozemku pak můžeme vybírat ze široké nabídky zavlažovačů a rozstřikovačů. Většina základních rozstřikovačů stříká vodu v kruzích okolo sebe.

 

Do pravoúhlých zahrad jsou pak vhodnější překlápěcí – kývavé postřikovače, které vodu stříkají na obdélníkovou plochu. Drobnou nevýhodou je, že vodu stříkají do výšky, proto je nelze efektivně používat při silnějším větru, který by vodu odnášel k sousedům. Jestliže pravidelně zavlažujete menší plochu, kterou rozstřikovač zvládá celou, můžete systém doplnit i o programovatelnou jednotku, která bude zavlažování automaticky spouštět.

U větších pozemků budete pravděpodobně muset rozstřikovač nutně posouvat tak, aby byl postupně zavlažen trávník celý. V tomto případě ztrácí využití programovatelné jednotky smysl. Zásadní výhodou zavlažovacího systému je jeho variabilita možností využití v rámci celé zahrady. Nevýhodou pak je, že systém není možné automatizovat. Pokud nechcete mít v trávníku stopy po ležící hadici, musíte ji po každém použití uklízet, případně ji odstranit alespoň před každým sečením.

 

V dalším pokračování se podíváme na výhody podzemních zavlažovacích systémů.

 

Autor: PST

 

Čtěte také:

Jak na zavlažování zahrady? 2. díl

 

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…