Jak na zavlažování zahrady? 2.díl

15. 04. 2019

Jak na zavlažování zahrady? 2.díl

Podzemní zavlažovací systémy

Celý systém je ukryt pod zemí,
trysky se vysunou jen při zavlažování

Podzemní zavlažování vám přináší hned několik výhod. Počáteční vyšší investice se vrátí na ušetřené práci při zalévání a odmění vás krásně zeleným trávníkem po celou sezónu.

Systém je zcela skrytý, nikde neruší vzhled pečlivě pěstěné zahrady, postřikovací trysky se vysunou ze země jen při zalévání.  Jednotlivé trysky vodu rozstřikují v kruzích nebo v kruhových výsečích různých úhlů, což umožňuje realizaci podzemního zavlažování i v zahradách s nepravidelným tvarem. Řídicí jednotky umožňují postupné spínání několika zavlažovacích větví. Systém tak dokáže postupně zavlažit i poměrně velkou zahradu, kterou díky omezenému průtoku zdroje vody není možné zavlažit celou najednou. Systém lze doplnit o dešťový senzor, který vyhodnotí průměrné dešťové srážky a přizpůsobí zavlažování aktuálním potřebám. Větrný senzor zase zajistí odložení spuštění závlahy, pokud fouká silný vítr, který by vodu odnášel od trysek pryč z pozemku.

Řídící jednotka umožní nastavení
postupného spínání několika větví

Základním požadavkem pro vybudování podzemního zavlažovacího systému je dostatečně vydatný zdroj vody. Dobrým nápadem může být například čistička spojená s jímkou, ve které budete zachytávat vyčištěnou vodu a tu následně využijete pro zavlažování rozstřikem. Vodu vyčerpanou ze studny nebo vrtu tak vracíte zpět přírodě. navíc se vám vyšší pořizovací náklady rychle vrátí na ušetřených poplatcích za kanalizaci, nebo pravidelné vyvážení septiku.  Před tím, než se pustíte do výstavby se však informujte na příslušných úřadech na podmínky pro vybudování takovéhoto systému. Do nedávna platilo, že pro vybudování čističky určené pro úpravu vody k zalévání rozstřikem stačí pouhé ohlášení, to však nemusí platit pro všechny lokality a rovněž zákonodárci průběžně upravují zákonné normy.

Solenoidní ventily postupně
spínají jednotlivé větve závlahy

Šikovnější kutilové se mohou do vybudování podzemního zavlažovacího systému pustit svépomocí. Zavlažovací trysky se na přívodní potrubí instalují díky šikovnému systému jednoduše. Stačí jen vybrat trysky s požadovaným směrem rozstřiku. Je však bezpodmínečně nutné vše řádně promyslet a vypočítat. Správně navržený systém musí počítat se ztrátami tlaku v potrubí. V některých případech je proto nutné systém rozdělit do několika samostatných větví, které budou spínány postupně. V danou chvíli tak bude vždy spuštěna pouze jedna větev závlahy, která je navržena tak, aby ji zdroj vody zvládal s dostatečnou rezervou napájet. Základní návod jak vybudovat zavlažovací systém svépomocí naleznete v článku:

Jak na podzemní zavlažovací systém svépomocí?

Jestliže si nejste úplně jistí s konstrukcí systému, je vždy lepší svěřit jeho návrh odborníkům. Vyhnete se tak zklamání a zbytečným nákladům spojeným s předěláváním nefunkční závlahy.

 

Autor: PST

 

Čtěte také:

Jak na zavlažování zahrady? 1. díl

 

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.