Za jízdu na koloběžce do vězení

24. 05. 2022

Za jízdu na koloběžce do vězení

Ano, je to možné! Ve výkladu různých zákonů totiž stále panuje chaos. Někdy je zákon vykládán špatně z neznalosti, někdy možná záměrně.

Co je ještě elektrická koloběžka a co je již považováno za malý motocykl? Popravdě je to v našich zákonech pořádně zamotané.  Podle zákona č. 361/2000 je koloběžka pokládána za kolo. Podle přílohy uvedeného zákona může být kolo vybaveno motorem s výkonem do 1 kW a rychlost nesmí přesáhnout 25 km/h.  Jenže… Této příloze je nadřazeno Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 168/2013, které snižuje maximální povolený výkon motoru na 250 W, navíc stanoví, že motor smí pouze pomáhat při šlapání a při dosažení rychlosti 25 km/h se musí motor automaticky vypnout.

Výše uvedené však žádná koloběžka nemůže splnit, protože motor jí nemůže pomáhat pouze při šlapání, jelikož na rozdíl od kola nemá pedály. Z tohoto úhlu pohledu je tedy současná legislativa poněkud nepřesná a její výklad může být zavádějící.  Proslýchá se však, že zákonodárci již chystají nápravu. 

Každopádně je zcela zřejmé, že elektrická koloběžka dosahující rychlosti vyšší než 25 km/h bude považována za malý motocykl bez ohledu na to, jak vypadá. Obdobně to bude i v případě, že by byl překročen maximální povolený výkon motoru. V tom však asi nemá ani policie asi zcela jasno. Někde uvádí, že v případě, že se jedná o motor zabudovaný (běžně prodávané elektrické koloběžky), jeho výkon nesmí překřočit 250 W, a pokud by se jednalo o motor přídavný, výkon nesmí být vyšší než 1 kW. Naleznete ale i tisková prohlášení policie ČR, kde je uvedeno, že výkon motoru nesmí přesáhnout 1 kW a neřeší se, zda se jedná o motor přídavný či zabudovaný. Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 168/2013 však poměrně jasně hovoří o tom, na co se nevztahuje. Mimo jiné jsou to:

  • šlapací jízdní kola s pedály, která jsou vybavena přídavným elektrickým motorem s maximálním trvalým výkonem nižším nebo rovným 250 W, jehož motor je vyřazen z činnosti, jestliže cyklista přestane šlapat, a jinak je jeho výkon postupně snižován až do vyřazení motoru z činnosti, dokud rychlost vozidla nedosáhne 25 km/h;
  • vozidla, která nejsou vybavena alespoň jedním místem k sezení;

Tudíž například koloběžka, která je vybavena sedadlem by neměla být považována za koloběžku.

Stačí u koloběžky nesplnit kteroukoli z podmínek a automaticky se jedná již o motocykl, který pro provoz na silnici musí mít registrační značku, technický průkaz, povinné ručení, řidič pak musí mít přilbu a také platný řidičský průkaz.

Mezi takové se řadí například HECHT TERRIS. Na první pohled větší koloběžka, která je vybavena sedadlem, ovšem je homologována pro provoz na pozemních komunikacích jako elektrický skútr. Má tedy registrační značku a splňuje veškeré ostatní náležitosti, jako běžný motocykl.

HECHT TERRIS je homologován jako motocykl

Přesto se poměrně často na silnici setkáváme s elektrickými skútry, kdy je řidič přesvědčen, že jede na koloběžce. Nezřídka jej o tom přesvědčil sám prodejce. Jenže zodpovědnost za provoz nenese prodejce, ale vše půjde na vrub řidiče.

Není to tak dávno (srpen 2020), kdy řidič z Kladna přišel o řidičský průkaz a situaci se rozhodl vyřešit tak, že bude jezdit na elektrické koloběžce. K jeho smůle jej zastavila policejní hlídka, která při kontrole zjistila, že jeho koloběžka má elektromotor o výkonu 1,55 kW a jezdí rychlostí až 45 km/h.  Z pohledu zákona se tak nejedná o koloběžku, ale o elektrický skútr. Ten už musí splňovat všechny náležitosti, jako je registrační značka, technický průkaz, povinné ručení a řidič samozřejmě musí mít platné řidičské oprávnění.  V tomto případě je tedy uvedený řidič podezřelý trestného činu z maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu až 2 roky za mřížemi.  Inu neznalost zákona neomlouvá.

Elektrický skútr HECHT COCIS homologovaný pro provoz na pozemních komunikacích. Na trhu se však můžete setkat s podobnými stroji, které jsou nabízeny jako koloběžka bez homologace. Ty však na silnici nesmí.

A aby v tom byl chaos ještě větší, legislativa v tomto ohledu není jednotná ani v rámci EU.

Blíží se doba dovolených a mnohé možná napadne, že není od věci do auta přibalit i elektrickou koloběžku. Určitě se ale před odjezdem informujte, za jakých podmínek je možné koloběžku v místě dovolené provozovat. Například v sousedním Německu můžete bez řidičského průkazu jezdit i na elektrických koloběžkách silnějších a rychlejších než u nás, cesta pod vlivem alkoholu se vám nemusí vyplatit. Kupříkladu na Oktoberfestu v roce 2019 při jízdě na elektrické koloběžce přišlo o řidičák 254 koloběžkářů.  

Bohužel stále častěji dochází k dopravním nehodám způsobeným bezohlednými koloběžkáři. Členské státy EU proto mají jeden rok, aby zpřísnily legislativu. Od příštího roku proto budete s největší pravděpodobností muset mít povinné ručení i u elektrkoloběžek a segwayů, které jedou rychleji než 14 km/h a váží více než 25 kg.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…