Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých koloběžek, zahradních traktorů a některých dalších vozítek. Jak už ale bývá v našich krajích zvykem, namísto aby nový zákon vnesl do systému pořádek, vyvolal spoustu nejasností.

Co je vlastně elektro koloběžka?

Současné právní normy považují elektrické koloběžky za jízdní kolo. Tedy za předpokladu, že maximální konstrukční rychlost koloběžky nepřekračuje 25 km/h a maximální výkon motoru je 250 W. Cokoli rychlejšího nebo výkonnějšího již není z pohledu zákona koloběžka a na silnici s tím nesmíte. Respektive cokoli jede rychleji než 25 km/h můžete legálně provozovat na veřejných komunikacích pouze za předpokladu, že je toto vozidlo homologováno. V takovém případě tedy vozidlo zpravidla musí mít registrační značku, řidič musí mít patřičné řidičské oprávnění a zcela logicky musí mít sjednané i povinné ručení. 

Zákon, který začal platit letos v dubnu stanoví, že povinné ručení musí být sjednáno u všech vozidel, které jsou poháněné motorem a jezdí rychleji než 25 km/h, případně jezdí rychleji než 14 km/h a zároveň váží více než 25 kg. 

Co se tedy týká elektrokoloběžek, již jsme si vysvětlili, že žádná nesmí jezdit rychleji než 25 km/h, jinak není považována koloběžku. Nový zákon se tedy dotkne pouze těch koloběžek, které jezdí rychleji než 14 km/h a současně jsou těžší než 25 kg. A popravdě takových moc není. Většina elektrických koloběžek má hmotnost okolo 12–15 kg. Ty, které jsou těžší než 25 kg zpravidla překračují výkonnostní nebo rychlostní limity, na silnici proto nemají co dělat. Sjednávat k nim povinné ručení tedy poněkud postrádá význam. Pokud totiž způsobím škodu s něčím, co jsem používal nelegálně v rozporu se zákony, těžko mohu očekávat, že pojišťovna přehlédne mé protizákonné počínání a škodu ochotně a bez připomínek uhradí. Navíc za jízdu na takovémto po silnici nebo chodníku stroji můžete dostat velice tučnou pokutu.

Nový zákon se však nevztahuje pouze na koloběžky, dotknout se může například i segwayů, zahradních traktorů, golfových vozítek, jednokolek, trojkolek sněžných skútrů a dalších vozidel a vozítek s elektrickým, nebo spalovacím motorem. Paradoxně však většina jmenovaných vozidel zpravidla na veřejných komunikacích nemá co dělat. Mohli bychom si tedy myslet, že se jich povinné ručení netýká. Bohužel tomu tak není.

Pokud je vozidlo provozováno v prostorách nebo objektech, které nejsou uzavřené pro veřejnost a zároveň překračuje rychlostní a hmotnostní limity, platí povinnost sjednat zákonné pojištění zodpovědnosti z provozu vozidla. Typicky se tak může jednat například o některé traktůrky a ridery určené pro sečení trávy, které jsou používány na neoplocených loukách nebo v parcích. Nicméně například traktorů HECHT se to netýká, protože ani jeden z modelů které jsou v současnosti dodávány na trh nemá konstrukční rychlost vyšší než zákonem stanovených 14 km/h. 

Povinné ručení se však může týkat i zmíněných elektrických golfových vozíků. Ty bývají provozovány na hřištích, kam má veřejnost přístup. Podobně na tom budou i čtyřkolky, byť by je někdo provozoval jen na vlastním, avšak neoploceném pozemku (například v soukromém lese, na louce apod). 

Shrnutí:

Novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla tedy přinesla od 1. dubna 2024 tu zásadní změnu, že kromě definice vozidel, u kterých se musí povinně platit pojištění zároveň stanovila, že se to týká i vozidel, která sice nejsou provozována na veřejných komunikacích, avšak jsou provozována v místech, kam má veřejnost přístup. Doslovně je v zákoně uvedeno, že se tato povinnost sjednat pojištění nevztahuje na vozidla, která jsou provozována pouze v prostorech nebo objektech, které jsou uzavřené nebo jsou v souladu s jiným zákonem jinak nepřístupné veřejnosti.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.