Povinné ručení na elektrokoloběžky: Nová opatření a změny v dopravě

14. 08. 2023

Povinné ručení na elektrokoloběžky: Nová opatření a změny v dopravě

Vývoj moderních technologií má značný dopad na každodenní život, a to i v oblasti dopravy. S rostoucím počtem elektrických koloběžek a segwayů na silnicích a chodnících se objevují otázky týkající se jejich bezpečnosti a regulace. Nedávné rozhodnutí Evropského parlamentu zavádí povinné ručení pro některá z těchto vozidel od roku 2024. Jaké to přinese změny a jaký vliv to bude mít na uživatele těchto vozidel?

Podle nové směrnice schválené Evropským parlamentem budou muset elektrokoloběžky, které mají elektrický motor a dosahují rychlosti vyšší než 25 kilometrů za hodinu, nebo váží více než 25 kilogramů a jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu, mít povinné ručení. Toto opatření má za cíl zajištění náhrady za škody v případě nehod. Povinnost sjednat pojištění přitom bude vyplývat z technických parametrů udávaných výrobcem.

Koloběžky, které v současnosti na trh dodává společnost HECHT se tedy vejdou do rychlostních a hmotnostních limitů a povinné ručení k nim nebude muset být sjednáváno. 

Odhaduje se, že České republice je elektrických koloběžek přibližně 400 000. Z těchto čísel většina koloběžek nedosahuje stanovených limitů rychlosti ani hmotnosti, a povinné pojištění pro ně tedy sjednáváno být nemusí. Ovšem i tak je více než vhodné pojištění sjednat, protože i drobné poškození automobilu při případné nehodě může znamenat i několik desítek tisíc korun nákladů na opravu poničeného vozidla. 

I když se může zdát, že tento krok přinese další finanční zatížení majitelů koloběžek, je důležité uvědomit si i pozitivní vliv. Zejména bude zajištěna náhrada za případné škody, což chrání jak majitele koloběžky, tak i ostatní účastníky silničního provozu.

Cena povinného ručení bude pravděpodobně srovnatelná s pojištěním malých motocyklů a dá se proto předpokládat, že její výše bude pár stokorun ročně. Skutečná cena bude vycházet z konkurenčního boje pojišťoven. 

Toto nové pravidlo by mělo začít platit již od letošních Vánoc. Návrh zákona byl již předložen a v účinnost by měl vstoupit 23. 12. 2023. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.