Některé koloběžky budou muset mít povinné ručení

15. 08. 2022

Některé koloběžky budou muset mít povinné ručení

Elektrická koloběžka může být nejen skvělým zdrojem zábavy, ale i perfektním dopravním prostředkem na kratší vzdálenost. Proto se stávají čím dál více oblíbenými a stále častěji se s nimi potkáváme na silnicích. Bohužel současně s tímto trendem stoupá i počet nehod, které „koloběžkáři“ zaviní.

Není proto divu, že EU vydala novou směrnici, jejíž smyslem je ochránit všechny, kterým někdo jiný při jízdě na koloběžce způsobí škodu. Členským státům tak nově vznikla povinnost tuto směrnici zahrnout do své legislativy nejpozději do roku 2024.
(Směrnice evropského parlamentu a rady 2009/103/ES & (EU) 2021/2118 o pojištění občanskoprávní odpovědnosti z provozu motorových vozidel a kontrole povinnosti uzavřít pro případ takové odpovědnosti pojištění)

Povinné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla by se podle připravovaného návrhu novely zákona mělo týkat všech elektrických vozítek (tedy například i segwayů), jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, případně pokud je jejich rychlost i vyšší než 14 km/h a současně je jejich hmotnost vyšší než 25 kg.

Tím nám ale vzniká jakýsi paradox. Podle tiskové zprávy ministerstva dopravy od 1. ledna 2022 nemusíte mít na vozidlo s konstrukční rychlostí 25 km/h řidičský průkaz. Z toho je patrné, že na koloběžku, která je schopna jet rychlostí vyšší než 25 km/h se pohlíží jako na malý motocykl, který musí splňovat vše, jako je homologace pro provoz na pozemních komunikacích, registrační značka, povinné ručení a samozřejmě řidič s řidičským oprávněním dané kategorie. V tomto ohledu se tedy novela koloběžek jezdících rychlostí nad 25 km/h nedotkne, protože povinnost pojištění platní již nyní. Mezi takovéto stroje totiž spadají například skútry HECHT COCIS nebo HECHT TERRIS, které sice vzhledem mohou připomínat koloběžku, ve skutečnosti se však jedná stroj homologovaný o malý motocykl.


Ačkoli HECHT TERRIS vzhledem připomíná koloběžku, s 3 kW motorem a maximální rychlostí 45 km/h se jedná o motocykl, který musí mít registraci a povinné ručení.

Obdobně se připravovaná novela nedotkne ani v současnosti nabízených koloběžek HECHT, které sice mohou dosáhnout rychlosti vyšší než 14 km/h, ovšem maximální rychlost je omezena na 25 km/h, přičemž jejich hmotnost se limitu 25 kg ani nepřiblíží.

Z novely budou vyjmuta elektrokola, jelikož u nich motor neslouží jako primární pohon, ale pouze pomáhá při šlapání. Nicméně pokud s elektrokolem cestujete do zahraničí, určitě se informujte, zda v daném státě není povinnost sjednat povinné ručení. Směrnice totiž nechává pro elektrokola členským státům volnou ruku. V některých státech již tato povinnost je stanovena a je pravděpodobné, že od roku 2022 se situace v některých zemích může změnit i nad rámec toho, co ukládá směrnice.

Pokud tedy koloběžka splňuje předepsané technické parametry, z pohledu zákona se jedná o jízdní kolo a koloběžkář je považován za cyklistu a platí pro něho stejná pravidla. Je třeba zmínit, že se na silnicích můžeme setkat i s koloběžkami, u kterých provozovatel vyřadil omezovač rychlosti. Je takřka jisté, že pojišťovna v případě nehody nechá koloběžku přezkoumat a jestliže zjistí, že díky takové úpravě neodpovídá předpisům, odmítne uhradit pojistné plnění. Při takovém zjištění je také samozřejmé, že bude následovat i postih ze strany policie.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…