Na koloběžce do školy

01. 09. 2022

Na koloběžce do školy

Může jezdit dítě na elektrické koloběžce do školy? Hodně lidí v tom nemá zcela jasno, proto se pokusíme tuto otázku vyřešit.

Z pohledu zákona je koloběžka považována za kolo. Musí tedy splňovat to samé co běžné kolo a pro koloběžkáře platí stejné předpisy, jako pro cyklistu:

  • Jezdí se po pravé straně vozovky s dostatečným bezpečnostním odstupem. ...
  • Pokud existuje na vozovce jízdní pruh pro cyklisty, jezdec na koloběžce je povinen ho použít.
  • Jezdci na koloběžce mohou jet jenom jednotlivě za sebou, nikoli vedle sebe.
  • Motoristé předjíždějí cyklisty/koloběžce zásadně zleva.
  • Pohyb po chodníku je umožněn jen pro osoby ve věku do 10 let.
  • Povinnost do 18 let věku za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.
  • Jedinec do 10 let se může pohybovat bez dozoru osoby starší 15 let pouze na cyklostezce, na stezce pro cyklisty a chodce a v obytné zóně po celé její ploše.
  • V pěší zóně se smí pohybovat jen tehdy, pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů.
  • V „Zóně pro cyklisty“ je nejvyšší povolená rychlost 30 km/hod.
  • Pokud se jedinec do deseti let věku pohybuje na silnici, je nezbytný doprovod osoby starší 15 let, sám může jet na silnici až po dosažení 10 let.

Zapomínat se ale nesmí ani na povinnou výbavu koloběžky, jako jsou přední a zadní odrazka, ty lze nahradit odrazovými materiály na oblečení nebo obuvi (drtivá většina koloběžek odrazky nemá), za snížené viditelnosti přední a zadní světlo, dvě na sobě nezávislé brzdy atd.

Z výše uvedeného je zřejmé, že dítě mladší 10 let samo na koloběžce bez dohledu osoby starší 15 let jezdit nesmí.  Děti do 18 let musí mít ochrannou přilbu.

A nesmíme zapomenout ani na to, že dítě musí zvládat pravidla silničního provozu. Zejména jede vždy vpravo v pravém jízdním pruhu, levý pruh smí použít jen při odbočování, nutnosti objíždění nebo otáčení.  Pokud například jede po cyklostezce, která navazuje na přechod pro chodce, musí před přechodem sesednout. Po chodníku jezdit nesmí.  Pro koloběžkáře stejně jako pro cyklistu platí například značka „Zákaz vjezdu cyklistům“.

Aby byla elektrická koloběžka považována za kolo, nesmí její maximální rychlost přesáhnout 25 km/h. A i když se to nezdá, 25 km/h je na koloběžce pořádný fofr.  Zvládnout řízení takového stroje na poměrně malých kolech chce už trochu zkušeností. Dobře proto zvažte, nakolik je dítě zodpovědné a schopné koloběžku bezpečně řídit.

Dříve než dítě pustíte na koloběžce samotné do školy, měli byste s ním trasu několikrát projet třeba na kole a upozornit jej na nebezpečná místa. Nespoléhejte na to, že jezdí pouze bočními ulicemi, kde není žádný provoz. To bývá nejzrádnější. Právě skutečnost, že v bočních ulicích jezdí jen minimum aut snižuje obezřetnost. Koloběžkáře pak překvapí auto v místech, kde na něj není zvyklý snadněji než na rušné hlavní silnici.

Autor: PST

Související kategorie:

ELEKTRICKÉ KOLOBĚŽKY

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.