Léto na baterky ještě jednou

10. 06. 2022

Léto na baterky ještě jednou

Minule jsem vám představil skútr, který lze při troše dobré vůle naložit i do osobního auta. Dnes se podíváme na elektrokola.

Přepravovat jízdní kolo autem není problém. Na trhu můžete vybírat všelijaké nosiče kol, které připevníte na střechu i na kouli tažného zařízení. Přepravovat na nich můžete libovolné kolo, má to však i pár zádrhelů. Možná vás překvapí, že dvě jízdní kola na střeše zvýší spotřebu auta o více, než 40% bude možná pro někoho překvapení. Při dnešních cenách paliva se tak přeprava kol na delší vzdálenost může pěkně prodražit. Pokud je například průměrná spotřeba vašeho auta 6,5 l na 100 km, s dvěma koly na střeše vzroste o 2,5 litru.

Jestli si myslíte, že u nosiče na tažném zařízení je tomu jinak, máte sice pravdu, ale i v tomto případě bude průměrná spotřeba vyšší přibližně o 20%.

Důležité je také myslet na to, že kolo připevněné na autě láká ruce nenechavců. Když se jim nepodaří překonat zámek na nosiči a odcizit celé kolo, často z něho ukradnou aspoň příslušenství, nezřídka jej při nezdařeném pokusu o odcizení zničí.  Možná vás také někdy napadá: „Kéž by se dalo kolo zamknout do auta…“

Jenže když budete ochotní smířit se s jistým kompromisem, kolo se do kufru vejít může. Elektrokolo HECHT COMPOS je totiž možné složit do kompaktních rozměrů pouhým uvolněním tří páček.  I když se jedná o „skládačku“, je již z výroby plně vybavené a menším handicapem jsou vlastně jen 20“ kola.  Ta nejsou úplně ideální do složitějšího terénu, ovšem na silnicích, cyklostezkách a v lehkém terénu rozdíl mezi „dospělým“ kolem a „skládačkou“ příliš registrovat nebudete. Vyšší valivý odpor menších kol navíc v tomto případě z větší části eliminuje i elektromotor, který vám při šlapání bude pomáhat.

HECHT COMPOS BLACK HECHT COMPOS BLACK XL

Pokud byste se přeci jen tu a tam chtěli pouštět do trochu složitějšího terénu, HECHT COMPOS je k dispozici také v provedení XL, se širokými  Fat-Bike – Snow-Bike pneumatikami, které se neboří ani v měkkém terénu a lépe pohltí i menší nerovnosti, jako jsou kořeny stromů apod.

Ve složeném stavu je COMPOS opravdu "compactní"

 

COMPOS sice nenadchne cyklisty srdcaře, ale pro všechny ostatní, kteří vyráží na výlety jen rekreačně a chtějí s kolem cestovat autem po světě, může být COMPOS skvělou volbou.  V pohodlně ho zamknete do auta, pokud budete nocovat v kempu. Překážet nebude ani v pokoji v penzionu. Nabitý je za pár hodin, a když nebudete energií zbytečně plýtvat, ujedete na nabitou baterii až 60 km.

Lithiová baterie není právě levná a tak by bylo hloupé, aby nebyla zabezpečena proti zloději, když se zastavíte někde na oběd a kolo necháte ve stojanu před restaurací. U COMPOS je zasunuta uvnitř rámu, není tedy vidět, a proto zloděje nebude zbytečně svádět. Vysunout se dá, jen když kolo složíte, ovšem je k tomu třeba klíček, protože je uzamčena v rámu zámkem.  Nabíjet lze i mimo kolo. Na dovolené tak můžete kolo nechat třeba v autě a baterii lze samostatně nabíjet třeba v hotelovém pokoji.

Baterie je schovaná v rámu a navíc uzamněná na klíč

 

Jak už jsem uvedl – kolo je plně vybavené z výroby. Dokoupit si tak snad budete muset jen držák a lahev na nápoje. Kolo má přední i zadní světlo, blatníky, předepsané odrazky, zvonek a jako bonus i nosič.  Není nic horšího, než mít parném letním dni upocená záda pod batohem, ve kterém taháte větrovku, svačinu a další nezbytné věci. To pak každému rychle dojde, jaké výhody nosič přináší.

HECHT COMPOS samozřejmě není kolo pouze na dovolenou a na výlety. Uplatnění najde i jako městské kolo, kdy na něm můžete jezdit ve městě denně do práce a díky tomu, že lze složit jej klidně můžete třeba vzít výtahem do kanceláře, nebo domů do bytu. Stejně dobře vám ale poslouží i na venkově.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…