Léto na baterky

09. 06. 2022

Léto na baterky

Blíží se doba prázdnin a dovolených. Mnozí z nás vyrazí do přírody nebo k vodě. Jak s tím ale souvisejí ty baterie?

Už si pomalu zvykáme, že na silnicích potkáváme elektrická kola a elektrické skútry. Pravda, na elektrickém skútru s omezeným dojezdem těžko vyrazíte na dovolenou. Ještě tak k nedalekému rybníku nebo koupališti, ale do kempu přes polovinu republiky vás elektrický skútr nedopraví.  Napadlo vás ale, že byste si skútr nebo elektrokolo jednoduše vzali s sebou? Možná si říkáte, proč to dělat, ale zkuste si vybavit ty přeplněná parkoviště okolo památek a atrakcí, které hodláte navštívit. Když najdete volné místo k zaparkování, nestačíte se divit, kolik stojí parkovné. Případně se vám podaří zaparkovat zadarmo někde opodál a po návratu k vozu vás za stěračem čeká pozdrav od policie, protože jste přehlédli zákazovou značku ukrytou v bujném porostu.

Teď vám asi vrtá hlavou, jak jsem to vlastně myslel s tím, že si s sebou můžete vzít elektrický skútr? Elektrokolo ještě snad upevníte na střešní nosič nebo na nosič na kouli, ale skútr? Ano, je to možné.

HECHT TERRIS na první pohled sice vypadá jako přerostlá koloběžka, ale klame tělem. Ve skutečnosti se jedná o plnohodnotný elektrický skútr, který má homologaci pro provoz na pozemních komunikacích. Je tedy vybaven světly, blinkry, klaksonem a vším, co taková motorka musí mít. Má tedy registrační značku, techniček, musí mít i povinné ručení. Za to s ním pak můžete vyrazit všude, kam mohou běžné malé motocykly kategorie AM.  Tedy pokud samozřejmě máte řidičský průkaz na malý motocykl nebo na auto.

TERRIS je dlouhý 1450 mm a vysoký 1120 mm, za normálních okolností jej tedy do auta sotva naložíte. Jenže řidítka se dají snadno sklopit, a když ve větším autě složíte zadní sedačku, není problém do kufru naložit i dva skútry vedle sebe. Pokud by to bylo nezbytné, je možné snadno odšoubovat i sedlovou tyč se sedačkou. Je jasné, že se do auta nevejde, když pojedete s dětmi, jenže v takovém případě by bylo zbytečné jej s sebou brát, protože je skútr jednomístný a s ratolestí byste na něm nikam stejně jet nemohli.  Na dovolené pak můžete na skútru vyrážet na kratší výlety po okolí. Zaparkujete prakticky kdekoli a zdarma. Pokud vyrazíte za památkami do města, prokličkujete v kolonách. V případě, že trávíte dovolenou v kempu, kde si sami vaříte, není problém na skútru vyrazit i na nákup. A pokud cestujete s karavenem nebo obytným vozem, není teprve co řešit.

TERRIS snadno také převezete na chatu či chalupu a zpět.  Chata zpravidla bývá větší část roku opuštěná a tak v ní část nechceme nechávat cokoli, co by mohlo svádět zloděje.

HECHT TERRIS má poměrně silný 3 kW motor, zpočátku si možná budete muset zvykat, že s plynovým madlem musíte otáčet opatrně, jinak TERRIS vystřelí kupředu jako raketa. Bez problému vyšplhá i do nejprudšího kopce. Široké pneumatiky si poradí i na rozbitých a nezpevněných cestách.  Řídítka jsou široká 470 cm, proto se drží stejně pohodlně jako u dospělé motorky a při řízení máte větší jistotu.

TERRIS ale není jen pro zábavu a na dovolenou. Výjimečnou obratnost a kompaktní rozměry oceníte i ve městě. I přes stále zdražující elektřinu jsou náklady spojené s nabíjením prakticky směšné a i s tím nejdražším současným tarifem (cca 8,5 Kč za kWh) TERRIS nabijete do 10 Kč a tak za kilometr jízdy zaplatíte v průměru okolo 20 haléřů. Pro srovnání při současných cenách paliva vás 1 km jízdy průměrným autem stojí většinou více než 3,5 Kč.

Proto zcela jistě najde využití i na venkově. Nemusíte být odkázáni na autobus a kdykoli si zajedete nakoupit do vedlejší obce. Ideální je například i pro pravidelné cestování d zaměstnání, ovšem díky omezenému dojezdu na nabití buď musíte mít pracoviště vzdálené úměrně dojezdu tam i zpět, nebo vám musí zaměstnavatel zajistit možnost dobíjení v místě pracoviště.

Možná vás překvapí vyšší hmotnost, která činí celých 70 kg. To je však daň za pevnou ocelovou konstrukci. Díky ní skútr vydrží opravdu hodně a uveze až 150 kg. V žádném případě tedy nelze srovnávat nějakými křehkými koloběžkami z odlehčených slitin. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 45 km/h, aby skútr splňoval technické parametry pro homologaci malého motocyklu kategorie L. S řidišským průkazem kategorie AM na něm tedy mohou jezdit i adolescenti od 15-ti let. Stejně tak můžete na skútru jezdit s běžným řidičským průkazem na osobní auto skupiny B.

Stále jsem vás nepřesvědčil? Podívejte se na reportáž v pořadu Autosalon:

 

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…