Jak spolehlivě zapálit auto?

26. 07. 2022

Jak spolehlivě zapálit auto?

Letní teploty nás lákají k vodě. Občas však může vyvstat problém, zda není lepší něco nechat uzamčené v autě a neriskovat tak, že vám věci někdo na pláži odcizí, zatím co se budete koupat.  

Je všeobecně známé, že cokoli, co je v uzamčeném autě vidět, je lákadlem pro zloděje. Nejednou zloděj rozbil okno automobilu jen kvůli poloprázdné krabičce cigaret.  Když už tedy musíte v autě cokoli nechat, dejte to raději do kufru, kam není vidět, nebo to schovejte například pod sedačku.  Jenže v letních měsících mohou být některé věci v autě nebezpečné i bez přičinění zloděje. V autě ponechaném na slunci může teplota překročit i 60 °C, což může za určitých okolností poměrně snadno skončit požárem.

V autě velice často převážíme mobilní telefony, power banky, notebooky, tablety, elektronické cigarety, drony, stále častěji ale převážíme i elektrické koloběžky, hoverboardy, elektrokola a další podobná akumulátorová „přibližovadla“. To vše je dnes napájeno z moderních lithiových akumulátorů, jejichž výhodou je nízká hmotnost a v poměrně vysoká hustota energie.  Laicky řečeno – do mrňavé baterie se vejde tolik energie, že se nám o tom ještě před pár roky ani nezdálo.  

Riziko exploze a zahoření lithiového akumulátoru přitom hrozí již při teplotách nad 60 °C, což jak víme, není problém v autě odstaveném na slunci poměrně snadno překročit.  Samotné lithium při hoření dosahuje až 3000 °C a je prakticky nemožné ho uhasit běžnými prostředky. Existují sice speciální hasící přístroje, jenže těmi bývají vybaveni jen hasiči. Můžete si proto být jistí, že při takto vysoké teplotě hoření asi v době příjezdu hasičů už nebude na autě co hasit.

Ještě větší chybou by bylo v rozehřátém autě lithiové akumulátory nabíjet. Akumulátor se při nabíjení zahřívá a teplo se rozpáleným prostředím v autě násobí. Dobíjení telefonu v uzavřeném autě na slunci je tedy v podstatě časovaná bomba.

Paradoxně obdobný problém může vzniknout i v zimě, když telefon upevníte do držáku umístěném v mřížce topení.  Spuštěná navigace zahřívá procesor, nabíjení z USB zahřívá baterii a horký vzduch z topení ohřívá celý telefon.  V  lepším případě se baterie jen nafoukne, ztratí kapacitu a poničí telefon. Může ale i explodovat.

Lithiový akumulátor v rámu kola HECHT COMPOS

I když ke vznícení lithiových akumulátorů dochází opravdu jen výjimečně, určitě nemá cenu riskovat. Je také třeba vzít v úvahu, že i když akumulátor nemusí rovnou explodovat nebo shořet, Vysoké teploty mu nesvědčí. Rychle degraduje a ztrácí kapacitu. Zjištění, že na elektrokole nebo koloběžce po tom, co jste je nechali v přehřátém autě, už ujedete na nabití jen zlomek původní vzdálenosti, bude jistě velice nepříjemné. Už jen proto, že cena nového akumulátoru může být často vyšší, než cena samotného kola.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…