HECHT STRATIS pod drobnohledem

17. 08. 2023

HECHT STRATIS pod drobnohledem

S elektrickým motocyklem jsme vás zevrubně seznámili už v jednom z předchozích článků, nyní je na čase, abychom se na některé jeho vlastnosti podívali důkladněji.

Na první pohled každého jistě zaujme neotřelý sportovní vzhled. Proto je poněkud neobvyklé, že při rozjezdu nezaburácí hlučný spalovací motor, naopak motorka vyrazí kupředu naprosto tiše. Pro mnohé ale bude překvapením síla 2 kW elektromotoru. Jestliže jste doposud byli zvyklí na malý motocykl se spalovacím motorem, u kterého při rozjezdu přidáte plný plyn a máte pocit, jako by vás někdo táhl na měkké gumě, STRATIS vyrazí kupředu s nečekanou silou. Rozdíl zrychlení mezi spalovacím a elektrickým motorem je opravdu obrovský.

To je dáno vlastnostmi bezkomutátorového elektromotoru, který je schopen podávat vysoký točivý moment již od nízkých otáček. Jízdní vlastnosti také ovlivňuje 72 V / 20 Ah baterie, která je v rozjezdu schopna elektromotoru dodávat dostatečně vysoký proud.

Přestože je HECHT STRATIS určen především pro mladé od 15 let, jak je z fotografií patrné, bez sebemenších problémů uveze STRATIS i 100 kg řidiče se spolujezdcem. Problém nedělala ani jízda do kopce, snad jen dosažení plné rychlosti trvalo takto zatíženému motocyklu nepatrně déle.

Pohodlné sedadlo sice není přímo určené pro jízdu „urostlého“ řidiče se spolujezdcem, ovšem i tak se na sedadle našel dostatek místa po bezpečné nasednutí dvou osob.

Se zatížením si perfektně poradily i tlumiče. Stejně tak i kotoučové brzdy zvládaly takovou hmotnost motocyklu bezproblémově a bezpečně zastavit.

Po ujetí přibližně 10 km i při takovémto zatížení ubyl na ukazateli stavu akumulátoru jen jeden dílek z pěti, což bylo také velice příjemným překvapením. Dobrým zjištěním bylo rovněž to, že displej tachometru je dobře čitelný i na ostrém slunci. 
Osvědčil se i držák mobilního telefonu, který má dokonce USB konektor pro nabíjení telefonu. Přestože na první pohled držák budil nedůvěru a měli jsme strach, že telefon může vypadnout, opak je pravdou a telefon drží opravdu pevně.

Nutno také podotknout, že sportovní vzhled motocyklu ve spojení s naprosto tichým provozem budil zájem všech kolemjdoucích.

I když je HECHT STRATIS primárně určený především pro mladé začínající motorkáře od 15 let s řidičákem skupiny AM, určitě jej ocení i ti starší. S dojezdem až 50 km na jedno nabití jej lze využívat třeba k dennímu dojíždění do zaměstnání. Akumulátor je nabitý za pouhé 4 hodiny a při stoupající ceně paliv je elektrický pohon velice levnou alternativou k běžným motorovým vozidlům. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.