Zima je ideální období pro množení některých dřevin

05. 01. 2022

Zima je ideální období pro množení některých dřevin

V zimě je na zahradě o poznání méně práce než po zbytek roku. Pokud však nedočkavě vyhlížíte první jarní dny, abyste mohli začít zkrášlovat své zahradní království, máme pro vás typ, jak si již nyní namnožit některé rostliny, abyste je na jaře mohli vysadit.

Množení stromů a keřů pomocí řízkování je velice oblíbená metoda. Kupodivu funguje velice dobře v zimě.  Snadno tak můžete množit některé stromy, keře, ale i popínavé rostliny. Vrby, topoly, moruše nebo třeba platany se takto množí opravdu snadno, tato metoda ovšem dobře funguje například i u zlatého deště, hortenzií, rybízů a některých dalších keřů. Použít lze i pro množení vinné révy či zimolezu.

Řízky odřezávejte v době, kdy nemrzne. Vybírejte mladé letošní výhonky, silné by měly být cca 5 – 8 mm, dlouhé 15 – 20 cm. Sazenice by měla mít ideálně alespoň dva páry zdravých a dobře vyvinutých pupenů. Pokud řízkujete stálezelené rostliny, odstraňte všechny listy ze dvou spodních třetin řízku.

Vrchní stranu sazenice šikmo seřízněte, na spodní straně seřízněte kousek kůry a ošetřete ji kořenovým aktivátorem.  Dávejte pozor, abyste omylem sazenici neotočili, není proto od věci označit si vršek už při řezání například kouskem lepicí pásky.

Takto připravené sazenice zasaďte do vlhkého písku do hloubky přibližně poloviny délky. Pozor, písek nesmí vyschnout, proto je pravidelně kontrolujte a zalévejte.  Umístěte je do chladných prostor, kde nemrzne, například do sklepa nebo garáže. Z jara je přesaďte do květináčů s hlínou.  Na zahradu je vysaďte až po posledních mrazech tak, aby nad zem vyčníval jen poslední zdravý a silný pupen.  Nezapomeňte, že než rostlina řádně zakoření, bude vyžadovat pravidelný přísun vody.  

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…