Zahrada potřebuje vaši péči i v prosinci

28. 11. 2023

Zahrada potřebuje vaši péči i v prosinci

I když se může zdát, že s nástupem zimy na zahradě není moc práce, opak je pravdou. V prosinci sice již nesekáme trávu, ale stále můžeme hrabat zbytky opadávajícího listí. 

Dokud nemrzne, zaléváme stálezelené trvalky a keře. Citlivější trvalky a dvouletky můžete před mrazy chránit přihrnutím mulče ke kořenům a obalit je bílou netkanou textilií.

Trvalky v nádobách můžete v zimě chránit tak, že nádoby zahrabete do kompostu nebo do záhonu. Tím zajistíte, že nebudou promrzat a zabráníte poškození kořenů rostlin. 

Jakmile napadne sníh, nastane spousta práce s jeho odhrnováním z příjezdových cest, chodníků a pěšinek. Bylo by ale škoda sníh nechat jen tak na hromadách. Lepší je sníh přemístit na záhony, které bude chránit před mrazem a zároveň je bude postupně zásobovat vodou. 

Sníh může na zahradě způsobit i nemalé škody. Zejména těžký mokrý sníh může polámat některé stromy a keře. Nejvíce ohrožené jsou stálezelené rostliny, u kterých sníh obtěžká listy a jehličí. Proto je důležité sníh opatrně setřásat, nebo ometat koštětem. 

Máte-li na zahradě skleník, odhrnujte z něho sníh. Zejména polykarbonátové skleníky s hliníkovou konstrukcí by mohl těžký sníh zničit. Poškození skleníku můžete také předejít tak, že hřeben střechy zevnitř podepřete uprostřed trámkem. 

Než začnou tuhé mrazy, ještě jednou projděte s zkontrolujte zahradu. Na zahradě nenechávejte nic, v čem by mohla stát voda. Jedná se zejména o nádoby a květináče, které by led roztrhl. Zkontrolujte také zavlažovací systémy a zajistěte, aby v nich nebyla žádná voda. Led dokáže poničit třeba i takovou drobnost, jako je zavlažovací pistole na hadici, ve které zbylo trochu vody od posledního zalévání. 

Nezapomeňte si včas připravit hrablo, abyste jej měli po ruce. Pokud jej máte uklizené v zahradním domku na druhém konci zahrady, nebude nic příjemného brodit se pro něj nenadálou nadílkou sněhu, když si nebudete mít čím proházet cestu.

Jestliže vlastníte sněhovou frézu, dávno by měla být zkontrolovaná a připravená. Ve chvíli, kdy napadne sníh, je už pozdě na řešení případného technického problému.  

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.