Vyrobte si krmítko! Je to snadné!

07. 01. 2020

Vyrobte si krmítko! Je to snadné!

Krmítkem v zahradě nebo na okenním parapetu uděláte radost nejen přezimujícím ptáčkům. Pohled na krmící se ptactvo jistě potěší vás i vaše děti.

Krmítko dnes lze zakoupit v leckteré prodejně, pokud si jej ale vyrobíte sami a do jeho výroby zapojíte i děti, o to větší radost budete mít ve chvíli, kdy se na vlastnoručně vytvořené dílo začnou slétat sýkorky a další ptáčci.

K výrobě jednoduchého krmítka lze využít i vyřazené věci z domácnosti, které byste jinak vyhodili.

Nejjednodušší krmítko lze vyrobit například z čisté PET lahve. Do dna lahve nadělejte několik dírek, aby se v lahvi nemohla držet voda. Přibližně 4–5 cm ode dna vyřízněte po stranách proti sobě dva otvory o průměru 7–8 cm. Tyto otvory budou sloužit ptáčkům pro zobání krmení z lahve. Aby však ptáček mohl u lahve pohodlně sedět, bude potřeba udělat bidýlka. Pod velkými otvory proto vytvořte dva malé, kterými provléknete skrz lahev kulatinu, nebo rovnou větvičku tak, aby vyčnívala po obou stranách pod krmicími otvory. Pak již stačí nasypat na dno lahve krmení a lahev zavěsit na větev nebo jiné vhodné místo.

Další velice jednoduché krmítko lze vyrobit z dvojice plastových misek pod květináč a kousku dřevěné kulatiny. Ideální je, pokud máte jednu menší a jednu větší misku. Dále budete potřebovat 15 cm dlouhou dřevěnou kulatinu. Dobře může posloužit například násada od starého koštěte apod. Jako další materiál budou třeba dva vruty, dvě velké podložky a 10 cm drátu na vytvoření očka na zavěšení.

Začneme tím, že do středů misek vyvrtáme otvory. Dále předvrtáme otvory do obou konců kulatiny. Ty budou sloužit pro zašroubování vrutů, proto jejich průměr musí odpovídat použitým vrutům tak, aby šly do kulatiny pevně zašroubovat, zároveň však, aby kulatina nepraskla. Na jednu stranu kulatiny přišroubujeme středovou dírou menší misku, pod vrut umístíme podložku, která misku ke kulatině pevně přitáhne. Menší miska bude sloužit jako spodní zásobník pro krmení. Stejným způsobem pak přišroubujeme na druhou stranu kulatiny větší misku, která poslouží jako stříška. Do stříšky pak vedle kulatiny vyvrtáme další dva otvory, které poslouží pro provlečení drátu, nebo provázku k zavěšení.

Krmítko zavěsíme na vhodné místo, tak, abychom mohli dobře pozorovat přilétající ptáčky.

Krmítka vždy umístěte tak, aby do nich nemohla kočka.

Nejvhodnějším krmením jsou semínka slunečnice, vhodné jsou i drcené vlašské ořechy. Přidat můžete i proso, mák, loupaný oves nebo pšenici. Naopak v žádném případě nedávejte do krmítek chleba a slané pečivo! Ptáčkům by mohlo takové krmení způsobit velké zdravotní potíže, a dokonce by mohli i uhynout!

Ptáčci velice rychle vaše krmítko objeví, a pokud jej budete pravidelně doplňovat, poskytnou vám spoustu příjemných chvil při jejich pozorování.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…