Vybíráme sněhovou frézu

06. 12. 2023

Vybíráme sněhovou frézu

Do úklidu nadílky sněhu můžeme o víkendu zapojit i děti – a udělat z této akce zábavu. Bohužel ale sníh nepadá pouze o víkendu, a někdy je proto nutné jej uklidit co nejefektivněji a nejrychleji. Málokdo je nadšený, pokud musí v brzkých ranních hodinách sníh namáhavě odhazovat před vjezdem do garáže nebo na chodníku před domem pomocí hrabla. A hrablo je neefektivní také při úklidu větších ploch. V takových případech se začneme poohlížet po sněhové fréze, která většinu namáhavé práce udělá za nás a úklid je až 20x rychlejší. Jestliže ale nemáte s frézou žádné zkušenosti, může být její výběr tvrdým oříškem. Na současném trhu je nespočet různých typů fréz, které se liší co do provedení, tak v řadě svých funkcí.

Při výběru správné sněhové frézy se tedy budeme rozhodovat především podle toho, kde a za jakých podmínek ji hodláme používat. V tomto ohledu je důležité vědět něco o tom, jak různé typy fréz pracují a jaké jsou tedy i jejich možnosti. Při procházení nabídek rychle zjistíme, že se frézy v zásadě dají rozdělit na jednostupňové a dvoustupňové. Toto označení v podstatě říká v kolika stupních je úklid sněhu realizován. Povězme si o tom více...

 

Jednostupňové frézy

Zpomalený náhled funkce jednostupňové frézy.

Jednostupňová fréza je vybavena sadou rotujících lopatek, které sníh naberou a rovnou jej odhodí požadovaným směrem. Tyto lopatky mohou být plastové, případně kovové, a na hraně jsou opatřeny pryžovou lamelou, která brání poškození povrchu pod frézou a zároveň zajistí perfektní vymetení sněhu. Lopatky rotují ve směru pohybu frézy a tím jak sníh ukusují, zároveň frézu posouvají kupředu. Tím do jisté míry nahrazují pojezd u složitějších fréz s převodovými systémy.

Jednostupňové frézy jsou svou konstrukcí určeny k úklidu neudusaného sněhu z rovných a zpevněných povrchů, jako jsou asfaltové či betonové chodníky nebo zámkové dlažby. Jednostupňová fréza si sice nedokáže poradit s ušlapaným a zledovatělým sněhem, na druhou stranu je však díky své lehkosti a obratnosti nedocenitelná při úklidu neudusaného sněhu z chodníků a menších ploch. Sníh (podle konkrétního typu frézy) dokáže odhodit do vzdálenosti okolo 10 metrů. Směr odhozu sněhu lze nastavit otočením komínu na vrchu frézy, u některých malých fréz může být odhoz směrován pomocí lamel pod vrchním krytem frézy. 

Jednostupňové frézy mohou být poháněny elektromotorem napájeným ze sítě, akumulátorovým pohonem nebo spalovacím motorem:

1) Elektrické frézy mají výhodu v jednouché údržbě, není třeba je složitě startovat ani provádět pravidelný servis složitého spalovacího motoru. Daní za to je všudypřítomný prodlužovací kabel, který omezuje použití pouze na dosah délky kabelu od elektrické zásuvky. To však v okolí běžných rodinných domků nemusí být problém.

2) Akumulátorové frézy v sobě snoubí snadnou údržbu elektrických fréz a nezávislost fréz se spalovacími motory. S nabitým akumulátorem se můžete svobodně pohybovat kdekoli, neomezují vás žádné kabely. Opět odpadá složité startování i údržba spalovacích motorů. Omezením je tak pouze kapacita akumulátoru, který ne vždy na jedno nabití vydrží frézu pohánět po celou dobu potřebnou k odklizení všeho sněhu. Naštěstí není akumulátor pevnou součástí frézy, lze jej snadno vyjmout a vyměnit během několika vteřin. Pokud si pořídíte akumulátory dva, můžete v průběhu práce s frézou vždy jeden dobíjet na rychlonabíječce a v podstatě tak pracovat bez přestávek.

3) Frézy poháněné spalovacím motorem mají zásadní výhodu ve vyšším výkonu spalovacích motorů v porovnání s elektromotory. O něco složitější údržba je vyvážena naprostou nezávislostí takovéto frézy. Použít lze prakticky kdekoli, tedy i v místech, kde není dostupný elektrický proud, a doba použití je v podstatě omezena jen dostatečnou zásobou paliva.

 

Dvoustupňové frézy

Dvoustupňová sněhová fréza

Jak již asi tušíte, u tohoto typu fréz je odklízení sněhu realizováno ve dvou stupních. V prvním stupni ocelový šnek nahrne sníh ke středu frézy do tunelu, ve kterém jako druhý stupeň vysokou rychlostí rotují ocelové lopatky, které podrcený sníh a led odhodí vysokou rychlostí výhozovým komínem do požadovaného směru. Dvoustupňové frézy si tedy dovedou poradit i s udusaným sněhem plným zmrazků a rampouchů. Ocelový šnek je vybaven zuby, které sníh a led ukusují, drtí a hrnou na ocelové zuby turbíny druhého stupně. Šnek i turbína jsou ukryty v ocelovém bunkru, který odolává nárazům kousků ledu. Jedná se o skutečně výkonné stroje, které sníh odhodí na vzdálenost často přesahující i více než 10 metrů. S ohledem na výkon i hmotnost jsou tyto frézy vybaveny vlastním pojezdem, lepší modely mají i šest převodových stupňů pohybu vpřed a dva stupně zpátečky. Rychlost pojezdu tak snadno přizpůsobíte kvalitě a vrstvě sněhu tak, aby jej fréza dokázala bez problému pomlít a odházet. Dvoustupňové frézy si poradí se sněhem na kterémkoli rovném povrchu. S jistým omezením je lze tedy použít například i na zcela rovných travnatých plochách, ovšem je nutné počítat s tím, že fréza může trávník poškodit, a zejména se vyvarujte toho, aby se do šneku dostalo cokoli jiného než sníh.

 

Rotační kartáče

Rotační kartáče najdou využití na zpevněném povrchu stání pro auta, asfaltových příjezdových cestách, chodnících a dlažbách. Kartáče dokážou neudusaný sníh odklidit tak, jak to fréza nezvládne, ovšem poradí si pouze s menší vrstvou čerstvého sněhu. Některé kartáče lze proto doplnit i o radlici k odhrnování sněhu, případně kartáč na stroji vyměnit za plnohodnotnou dvoustupňovou frézu. Díky tomu je možné kartáč využívat po celý rok.

 

Vybíráme frézu – na co tedy nezapomenout?

Dobře si rozmyslete, jaký typ povrchu budete uklízet. Jednostupňovou frézu kvůli nízko rotujícím lopatkám na nezpevněném povrchu využít nelze; u většiny dvoustupňových fréz lze výška šneku nad povrchem nastavit posunutím bočních pojezdových kluzáků.

Vyberte si typ pohonu. Elektrickou nebo akumulátorovou frézu zvládnou ovládat i méně technicky zdatní uživatelé. Není třeba ji složitě startovat, není třeba ovládat pojezd. Daní za jednoduchost je nižší výkon a omezení na dostupnost elektrické sítě. U motorových fréz je nutná jistá technická zdatnost. Uživatel musí být schopen nastartovat motor a stroj plně obsluhovat. V případě fréz s pojezdem to znamená například i zařadit správnou rychlost, pomocí pák spouštět rotaci šneku a pojezd. I když to ve své podstatě není nic složitého, pro někoho to problém být může.

Dalším důležitou podmínkou pro výběr správné frézy je typ a množství odklízeného sněhu. Jak již bylo zmíněno, jednostupňová fréza dokonale odklidí neudusaný sníh, s ušlapaným sněhem si neporadí. Ideálně se tak hodí do uzavřených zahrad, kde vám sníh nikdo před úklidem neušlape. Na veřejně přístupném chodníku asi jen těžko zajistíte, aby po chodníku nechodil nikdo dříve, než sníh odklidíte. Zde pak přichází v úvahu asi jen dvoustupňová fréza s ocelovým šnekem.

Zapomenout nesmíte ani na to, že fréza se musí protáhnout i tím nejužší místem, které chcete uklízet. Velká fréza s ohromným výkonem sice rychle odklidí i rozlehlejší plochy, pokud však úzký chodník za domem budete muset uklízet ručně, protože se tam fréza neprotáhne, je taková fréza k ničemu. S menší frézou sice úklid velké plochy zabere času více, ovšem tento ztracený čas rychle doženete při úklidu na úzkých místech.

Pokud tedy máte vše důkladně promyšleno, můžete začít vybírat…

 

Autor: PST

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…