Pět osvědčených tipů, jak při tvorbě zahrady ušetřit peníze, námahu a čas

12. 01. 2017

Pět osvědčených tipů, jak při tvorbě zahrady ušetřit peníze, námahu a čas

Zahrádkaření je dnes hojně rozšířené hobby, které jde napříč generacemi a navzdory časové vytíženosti lidí jeho obliba stále vzrůstá. Ať už jste mladí nebo patříte  ke střední generaci, pravděpodobně kvůli svým ostatním povinnostem  a závazkům nemáte na zahradu tolik času a peněz, jak byste si přáli. Starší lidi zase často trápí těžší fyzické práce, které je na zahradě občas potřeba udělat.

Máme pro vás osvědčené tipy, jak ušetřit peníze, námahu a čas při tvorbě zahrady i při péči o ni. Vodítkem nám budou zásady zdravého rozumu spojené s moderními  informacemi, které k nám přišly od protinožců z Austrálie jako permakultura, která se u nás rozšiřuje v posledních dvaceti letech.

1) První tip je jednoduchý. Problém je příležitost k řešení. Máte zahradu, málo peněz, času a těžká fyzická práce je nad vaše síly. Jak to vyřešit?

  • Nejdražší a nejnamáhavější způsob tvorby zahrady je srovnat všechno se zemí a tvořit „na zelené louce“. Využití všeho, co na zahradě už teď je, vám ušetří při její realizaci nejvíc peněz, námahy i času. Stačí to dotvořit.
  • Hodně peněz můžete ušetřit už při návrhu zahrady, a to když si ho uděláte sami. Není to tak složité, jak se zdá. Zahradu je dobré nejdřív pozorovat, zakreslit si všechno co na ní dobře funguje, tedy je hezké, nese užitek.
  •  Pak si promyslete, případně proberte s rodinou, co vám tam chybí. Logicky to uspořádejte a zakreslete. Teď už je třeba jen zvážit, v jakém pořadí jednotlivé kroky realizujete, zapsat to a návrh je hotov.

2) Potřeba peněz se hodně sníží, pokud zjistíte, co všechno můžete využít jako zdroj zahradní tvorby.  

  • Velmi dobrým zdrojem materiálu, který nemusíte kupovat , je nevyužitý odpad: cihly, střešní tašky, trámy, desky, stavební odpad, ale i linolea, koberce, staré autoplachty, vysloužilé vany, barely, koše, dřevěné sudy, necky, dveře, plechy...prostě všechno to, co najdete na chalupě na dvoře, ve sklepě nebo na půdě. Ušetříte námahu a čas se sháněním, dovozem, skladováním.
    Příklad: Zbourali jsme polorozpadlý přístavek u domu. Z dřevěného odpadu jsme hned udělali ohradu kompostu, cihly jsme položili jako podlahu letní kuchyně a ze střešních tašek jsme udělali zídku, která drží okraj svahu.
  •  Další peníze můžete ušetřit, když využijete materiály a rostliny, které na zahradě máte: kámen, dřevo, kulatinu, proutí, zeminu z terénních úprav, drny, pokosenou trávu, větve z prořízek, rostliny na živé ploty, rákos, trvalky, květiny, mladé keře a stromky.
    Příklad: Bahenní a vodní rostliny do jezírka jsme našli v malém zahradním mokřadu. Udělali jsme jílové jezírko na stejném zdroji vody a rostliny se do něho rozšířily samy.
  • Pokud vás tvorba zahrady bude bavit, určitě se vám podaří získat spoustu pomocníků, ať už z rodiny, přátel, sousedů nebo dobrovolníků, kteří milují přírodu, dobrou společnost a rádi relaxují při fyzické práci. Radost  a zahradní pohoda lidi přitahuje jako magnet. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

3) Už při návrhu se vyplatí promýšlet zahradu tak, aby bylo hračkou ji vytvořit a snadné se o ni starat. Pokud už zahradu máte, můžete některé věci přemístit tak, aby všechno bylo jednodušší.

  • To, co potřebujete každý den je vhodné umístit blízko domu, to co potřebuje méně péče dejte od domu dál.
    Příklad: Zachytili jsme dešťovou vodu ze střechy hned u domu, a tak ji nemusíme nosit ani platit vodu na zalévání. Využíváme ji v zahrádce pro kuchyň, která je hned před dveřmi. Kompost, na který nechodíme každý den, je od domu dál, pod stromy které mu poskytují stín a zlepšují pohled na něj.
  • Námahu ušetří dobře promyšlená práce, která postupuje v etapách tak, abyste nemuseli žádný materiál víckrát překládat z místa na místo.
    Příklad: Po prořezávání starého sadu větve hned pořežeme na potřebný rozměr a použijeme na zahradní stavby, zvýšené záhony nebo z nich uděláme štěpku.

4) Už Karel Čapek psal, že vytvořit opravdovou zahradu trvá deset let. Pokud opustíme roli pánů zahrady a přijeme funkci jejích správců, příroda většinu práce udělá za nás. Na nás je nepřekážet jí v tom, ale naopak pomáhat.
Příklady:

  • Trávník se může proměnit na květnatou louku, která je každý rok jiná. Můžeme ji, místo každý týden, kosit jen jednou až třikrát ročně. Pravidelně sekáme jen cestičky, abychom si neumáčeli nohy a také okolí stromů a keřů, abychom viděli jak rostou a dobře se nám sklízela úroda.
  • Pokud povrch záhonů zamulčujeme, tedy pokryjeme  pokosenou a usušenou trávou, ušetříme si práci se zaléváním a pletím, navíc podpoříme rozvoj půdního života.
  • Když zeleninu místo v řádcích pěstujeme ve smíšených kulturách, ušetříme místo a práci s pletím. Rostliny kombinujeme tak, aby si navzájem prospívaly a vyplnily celý prostor. Plevel nemá kde růst.
  • Pěstujeme trvalky, tedy rostliny které vydrží růst více let na stejném místě. Vrstvíme je do několika pater nad sebou, nejdřív ty co pokrývají půdu, pak nízké trvalky, vyšší trvalky, keře, stromy, liány. Tento způsob je dnes známý jako lesní zahrada, ale podobně  pěstoval už můj dědeček.


5) Pátý tip směřuje ke získání dalšího užitku a výnosů které si zatím nedokážete představit. Pokud se této možnosti otevřete, můžete ze zahrady mít mnohem víc radosti a užitku, než teď.

  • Těžší práce, kterých v líné zahradě není mnoho, pro vás rádi udělají mladí lidé z okolí, pokud jim nabídnete třeba zalévání květin o dovolené, pohlídáte jim děti nebo pro ně občas upečete koláč. Dobré vztahy se vyplatí.
  • Rostliny do zahrady snadno získáte od sousedů, kterým se v zahradě přemnožily. Rádi je rozdávají. Semínka můžete získat na sociálních sítích nebo v nově vznikajících semínkovnách.
  • Nejvíc užitku získáte, pokud svou zahradu otevřete lidem a sdílíte s nimi svoji radost. Uspořádejte třeba Víkend otevřených zahrad, který je už tradičně oblíbenou akcí začátkem léta. Budete žasnout nad tím, co všechno vám to přinese.

Permakultura je tvořivý způsob řešení problémů, a tak vás některé pohledy na věc možná překvapily. Věříme tomu, že vás inspirovaly a rádi budete na tomto blogu číst další články, které vás budou zahradní tvorbou provázet po celý rok.

Přeji vám krásné zimní zamyšlení nad vaší zahradou    Alena Suchánková

V Růžďce 11.ledna 2017


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…