Nechce se vám platit zahradního architekta? Navrhněte si zahradu sami. Víme, jak na to

02. 01. 2018

Nechce se vám platit zahradního architekta? Navrhněte si zahradu sami. Víme, jak na to

Dnešní doba je dobou odborníků. Máme experty na všechno a nejvíc na to, jak pustit vítr do vaší peněženky. Nemám nic proti penězům, ale nerada je vydávám za zbytečnosti. Nejlepším expertem na váš vlastní život jste vy sami. Zahrada je okolím vašeho domu a o obojím víte nejvíc vy, kteří tam žijete.

V dřívějších dobách si stavěli lidé své domy sami, v pozdějších to pro ně dělali místní řemeslníci. Věděli dobře o tom, kde je vhodné dům postavit, aby ho nespláchla voda, nebyl podmáčený nebo na špatných zónách. Rozuměli tomu, jak dům postavit, aby měl dost dobré pitné vody, využil sluneční teplo a světlo nebo se vyhnul prudkým větrům. Také zahradu si lidé zakládali sami a věděli co a proč dělají. S příchodem specializace jsme předali tyto kompetence do rukou odborníků.

Nemám nic proti architektům. Když navrhují složitější věci, jejich schopnost prostorového vidění, nadhledu, odbornost a zkušenosti z praxe jsou neocenitelné. Vadí mi ale, když si nedokážeme sami udělat ani ty nejjednodušší věci. Navrhnout si vlastní zahradu a sami si ji udělat jednoduché je. Přesto si na to málokdo troufá, nevěříme vlastním schopnostem. Chce to ale jen trochu představivosti a trpělivosti. Všechno ostatní si snadno dohledáte na internetu nebo v běžně dostupných knihách.

Nejtěžší věcí je ujasnit si a probrat s rodinou, co od zahrady vlastně chcete. Nejdůležitější je uvědomit si, kolik času a energie jí budete chtít a moct každý týden v sezóně věnovat.

 

1)

Pokud nemáte čas skoro vůbec, udělejte zahradu v hodně přírodním stylu a místo stříhání trávníku a zalévání jen odpočívejte na květnaté louce a sklízejte plody z lesní zahrady. Lesní zahrada je z trvalek, tedy rostlin, které vydrží růst více let na stejném místě. Vrstvíme je do několika pater nad sebou, nejdřív ty, co pokrývají půdu, pak nízké trvalky, vyšší trvalky, keře, stromy, liány.

Tento, dnes módní, způsob zahradničení používal už můj dědeček. Je tak jednoduchý jako vrstvené oblečení. Trvalky vám vydrží spoustu let. Květy, listy a stonky, které odkvétají, není potřeba stříhat. Rostliny z nich čerpají živiny a suché se na jaře snadno ulomí samy. Do lesní zahrady sázejte takové stromy a keře, které nepotřebují prořezávání a stříhání, tedy ne zákrsky, josty, maliny a ostružiny. Pokud ovoce nestačíte obrat, mohou se jím potěšit ptáci a jiní živáčci.

Květnatou louku můžete sekat jednou do roka, po odkvětu. Posekanou trávou rovnou zamulčujte ke stromům a keřům. Nemusíte je pak zalévat a živiny se uvolní tam, kde je potřebujete. Dřevo na ohýnek či grilování může růst poblíž plotu nebo tam, kde je ještě místo. Divočinu můžete nechat všude, kde půdu nevyužíváte. Tam noste kameny, spadlé kmeny, větve a jiný „nepořádek“. Příroda bude pracovat a zahrada nebude trpět škůdci. Práce na takto navržené líné zahradě vám zabere jen několik hodin ročně a vy si můžete užívat pohodu, přírodu a rodinu.

 

2)

Pokud máte čas půl hodiny denně, pak si k výše uvedenému můžete přidat snadné pěstování jídla v biointenzivní líné zahradě. Na podzim si připravíte jen několik málo záhonů a půdu v nich zamulčujete. Na jaře zasejete a zasadíte smíšené kultury zeleniny, bylin, jedlých květin a planých rostlin. Kvalitu půdy v záhonech můžete udržovat výluhem z kostivalu nebo kopřiv a mulčováním. Také do nich lijte kávovou sedlinu, nastěhují se vám tam užitečné žížaly. V sezóně vám tu půlhodinu času vyplní pozorování, občas zálivka a sběr jídla ze smíšených kultur na záhonech.

 

3)

Pokud máte hodinu každý den a zahrada vás baví, můžete si troufnout na víc. Přidejte si k tomu všemu blízko domu zahrádku pro kuchyň, která potřebuje často zalévat. Hodí se do ní to, co máte na talíři denně. Rajčata pod střechou nechytají plísně, papriky mají víc tepla a petržel do polévky je na dosah ruky. Stejně jako byliny na čaj, květy na ozdobu jídla nebo plané rostliny pro přípravu oblíbeného smoothie. Zahrádka může být i na balících slámy, které k tomu účelu nastartujete zákvasem z kopřiv, popelem a kompostem. Větší množství jídla vypěstujete, když si přidáte víc biointenzivních záhonů. Můžete také zkusit výsadby do hromad trávy, oblíbené jsou dýně, cukety, divoká rajčata a brambory.

 

4)

Někdy se stává, že máte času dost, ale jen o víkendu. To platí třeba na chalupě. Pak je vhodné sázet jen to, co není náročné na zalévání. Lesní zahrada, byliny, květiny a plané rostliny jsou pro tuto možnost skvělou volbou.

 

Návrh zahrady

Když už víte, který typ zahrady vzhledem k potřebě péče chcete, nastal čas pro návrh. Zahradu je dobré nejdřív pozorovat, zakreslit si, co na ní dobře funguje, tedy je hezké, nese užitek. To, co na zahradě už teď je, můžete vhodně využít. To ostatní musí pryč. Plánek můžete snadno překreslit na papír ve vhodném měřítku z fotomap na internetu, je tam dobře vidět, co na zahradě je.

Pak si promyslete a proberte s rodinou, co vám na zahradě chybí. Jezírko, posezení, houpačka, šachovnice, kuželky, psí bouda, vrbové týpí, meditační altán, zahradní kuchyň nebo pracovna, letní spaní... Nakreslete si to ve stejném měřítku a papírky přemisťujte po plánku tak dlouho, až jste spokojení. Logicky to uspořádejte a zakreslete.

Už při návrhu se vyplatí promýšlet zahradu tak, aby bylo hračkou ji vytvořit a snadné se o ni starat. Třeba cesty mezi záhony udělejte tak široké, abyste jimi snadno projeli sekačkou. Můžete udělat jeden záhon ročně, používat ho jako kompost a vytvořit v něm kvalitní půdu. Když to budete dělat každý rok, za pár let budete míst záhonů dost. Námahu ušetří dobře promyšlená práce, která postupuje v etapách tak, abyste nemuseli žádný materiál víckrát překládat z místa na místo.

Teď už je třeba jen zvážit, v jakém pořadí jednotlivé kroky realizujete, zapsat to a návrh je hotov. Pokud byste si na to přece jen sami netroufli, přijďte se to naučit na náš kurz. :-))

 

Přeji vám krásné zimní zamyšlení nad vaší zahradou

V Růžďce 20. 12. 2017

Alena Suchánková


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…