Leden v zahradě

28. 12. 2021

Leden v zahradě

Za chvíli tu máme nový rok a s ním nadchází leden. Počátek nového roku je již tradičně spojen s bujarými oslavami, které se neobejdou bez rachejtlí. Hluk, který způsobují, může být pro citlivé psí uši skutečným utrpením. Psí oslava nového roku by se tedy rozhodně neměla odehrávat venku. Svému psímu kamarádovi, který po celý rok dobře hlídá váš dům, proto výjimečně na silvestrovskou noc zařiďte dočasné ubytování někde v domě nebo v garáži, kam hluk z petard a rachejtlí tolik nedoléhá.

V prvním měsíci nového roku v zahradě moc práce není. Pokud ovšem nepočítáme občasné odklízení sněhu. Doma u šálku teplého čaje je sice nejlépe, ale i tak je nutné v zahradě udělat několik drobností.

Zapomenout nesmíme na některé stálezelené rostliny, které vyžadují zálivku i v zimních měsících. Když není dostatek sněhu nebo deště, nezbývá nic jiného, než se chopit konve. Ideální je zalévat před polednem, kdy bývá teplota nad bodem mrazu a voda se stačí vsáknout do země dříve, než večer opět udeří mráz.

Pravidelně kontrolujeme, zda vítr někde neodnesl plachtu, slámu, seno, chvojí nebo jiné materiály, kterými chráníme choulostivé rostliny před mrazy. Napadne li více sněhu, odrhneme jej ze skleníku, aby jej svou hmotností nepoškodil. Sníh je nutné setřást i ze stromů a keřů, které by se mohly pod jeho váhou polámat.

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat uskladněnou zeleninu a ovoce. Kusy, které vykazují sebemenší náznak plísně nebo hniloby, ihned odstraňte, aby se z nich choroby nešířily dál. Ovoce je nejlepší ukládat v přepravkách v jedné vrstvě, snadno tak včas odhalíte plísní zasažené plody a zároveň minimalizujete možnost jejího šíření. Obdobně je výhodné i brambory skladovat v několika přepravkách v nižších vrstvách. Nejhorším nápadem je nechat brambory uskladněné v pytli.

Po celou zimu myslet musíme také na psí mazlíčky. Zejména pokud váš pes žije trvale venku, musíte si uvědomit, že v zimě vydává mnohem více energie k tomu, aby se zahřál. Je proto nutné zvýšit mu přiměřeně krmné dávky. V tomto období jsou více než jindy pro krmení vhodné kvalitní suché granule, které nezmrznou. Zateplená bouda, do které nefouká je samozřejmostí. Zapomínat nesmíme ani na misku s vodou, ta ovšem může v zimě rychle zamrzat. Je proto nutné ji několikrát denně kontrolovat a vodu pravidelně měnit.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…