Kupujete kamna? Pozor na digestoř!

13. 01. 2022

Kupujete kamna? Pozor na digestoř!

V moderních domech je dnes velkým trendem otevřené propojení  kuchyně s obývacím pokojem. O praktičnosti takového řešení by se přitom dalo dlouze diskutovat.

Nejmenší nepříjemností při tom může být například ječící mixér v kuchyňském koutu ve chvíli, kdy v obývací části sledujete v televizi svůj oblíbený pořad. Velice často opomíjeným a podceňovaným problémem je umístění krbu, krbové vložky nebo kamen do obývacího pokoje, jehož součástí je i kuchyňský kout s digestoří. Mnozí totiž netuší, že taková kombinace muže být životu nebezpečná. Proč?

Není třeba vysvětlovat, že zplodiny z kamen odcházejí z domu komínem. Ne každý si ovšem uvědomuje, že k hoření kamna nasávají vzduch a tak vlastně vniká v místnosti s kamny mírný podtlak. Ten je vyrovnáván tím, že je do místnosti nasáván vzduch zpravidla netěsnostmi okolo oken a dveří.  To se starými dřevěnými okny v minulosti nebyl problém, ty těsnily velice špatně. Moderní okna ovšem těsní dokonale a tak do místnosti zvenčí proniká vzduchu jen opravdové minimum.  Pokud pouze topíte v kamnech, nemusí to být nikterak závažný problém. Jestliže však ve stejné místnosti zapnete digestoř, která rovněž odsává vzduch, situace se může razantně změnit. Podtlak v místnosti může vzrůst natolik, že se vzduch začne zpět přisávat tam, kde je odpor nejmenší, tedy komínem. Tím vlastně obrátíte tah kamen a do pokoje je nasáván jedovatý oxid uhelnatý.  Jak tomu zabránit?

Při projektování nového domu je nejlépe s tím již počítat a do stavby zahrnout například kamna nebo krbovou vložku s venkovním nasáváním vzduchu. Ve starších domech však taková úprava vyžaduje poměrně složité stavební úpravy, někdy může být prakticky nemožná. Často je pak doporučováno ve chvíli kdy topíte v kamnech a zároveň používáte digestoř, pootevřít okna na tzv. mikroklima, aby mohl být do místnosti přisáván vzduch. To je však velice nebezpečné. Člověk je tvor chybující a jednoho dne se dozajista stane, že okna zapomenete pootevřít a následky mohou být nedozírné.

Chcete-li používat klasická krbová kamna bez venkovního přisávání v místnosti s digestoří, bezpečné řešení je pouze jedno. Použijte cirkulační digestoř, která vzduch neodsává, ale cirkuluje přes filtry a vrací jej zpět do místnosti. A možná ani nebudete muset pořizovat novou digestoř. Recirkulační režim totiž umožňuje většina moderních digestoří. Zpravidla stačí ve stávající digestoři překlopit klapku, která přesměruje proudění vzduchu a do digestoře osadit uhlíkové filtry. Vzduch je pak nasáván přes pachové filtry a pročištěný se vrací zpět do místnosti. Nevýhodou sice je, že filtry je nutné pravidelně měnit, ale bezpečí vaše i vaší rodiny by mělo být vždy na prvním místě.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…