Kdy a kde koupit vánoční stromek?

20. 11. 2023

Kdy a kde koupit vánoční stromek?

I když se díky letošnímu nadprůměrně teplému počasí příroda tváří, jako kdyby začínal podzim, advent je prakticky za dveřmi. Nadcházející vánoční atmosféru tak snad přinese vůně vánočního cukroví a čerstvého jehličí z vánoční výzdoby. Ve městech se postupně otevírají vánoční trhy a začíná i prodej vánočních stromků. Kdy je však nejlepší čas stromek koupit a jak jej do Vánoc uskladnit?

Vydat se pro stromek do lesa se nemusí vyplatit. V předvánočním období lesníci posilují hlídky a pokuta může zloděje vyjít až na 15 000 Kč. Navíc lesníci stromky opatřují páchnoucím postřikem, který není možné odstranit a doma v teple se nepříjemně „rozvoní“ po celém bytě.

Stromky u prodejců pocházejí z plantáží, na kterých jsou pěstované právě za účelem Vánoc. Nejedná se tedy o stromky, které by byly řezané v lese a ničila by se tak příroda. Stromky jsou řezané s přiměřeným předstihem, aby se včas dostaly na trh, a zároveň vydržely bez potíží po celé svátky. Není proto žádný důvod s nákupem stromku čekat na poslední chvíli. 
Pokud stromek zakoupíte s předstihem, zpravidla máte větší možnost výběru, než když budete vybírat stromek z přepraných zbytků těsně před Vánocemi. Navíc se můžete doma o stromek postarat tak, aby vám vydržel déle.

Doma stromek dejte do chladu a do tmy. Rozhodně by neměl být na balkónu, kam se přes den opírá slunce. Ideální je například nevytápěný sklep. Kmen stromku dole mírně seřízněte a postavte jej do vody. Čerstvým řezem bude stromek vodu lépe nasávat, klidně jej můžete ponořit až pod spodní větve. Dobu zasychání můžete také oddálit tím, že do vody přidáte speciální výživu. Tuto výživu pak můžete stromku přidat i do speciálního stojanu v době, kdy jej máte ozdobený doma.


Výživa pro stromky a stojan s nádobou na vodu

Kdy stromek ozdobit?

Dnes není nic výjimečného, že se v některých rodinách stromek zdobí i týden před štědrým dnem. Podle tradice by se však měl zdobit 24. 12. dopoledne. V minulosti bylo zdobení stromku součástí štědrého dne a zúčastnila se ho celá rodina. Zdobení byl zkrátka sváteční obřad. Dnes bohužel mnoho lidí zdobí stromek mezi vánočním shonem, když na to právě mají čas. Často se stromek strojí dříve také proto, že se děti nemohou dočkat. Ovšem čím dříve stromek přenesete do tepla, tím dříve začne zasychat.

Stromek by se podle tradice měl odstrojit na Tři krále, tedy 6 ledna. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.