Jak přezimovat ryby v jezírku?

09. 01. 2020

Jak přezimovat ryby v jezírku?

Zahradní jezírka jsou nádherným doplňkem našich zahrad. Pokud jsou správně založená, nevyžadují extrémně složitou údržbu a po celou sezónu se můžete kochat pohledem na ryby a vodní rostliny. Jak se ovšem postarat o ryby v zimě?

U velkých jezírek s hloubkou přesahující 120 cm ryby dobře přezimují i pod ledem. Stačí před zimou jezírko vyčistit od spadaného listí, které by pod ledem tlelo, a do vody by unikaly jedovaté plyny. U menších jezírek se zpravidla doporučuje ryby přezimovat například v nádrži ve sklepě, kde voda nezamrzne. V posledních letech ale zimy nebývají tolik mrazivé, a proto se zpravidla ani v mělčích jezírkách nemusí nutně vytvořit taková vrstva ledu, která by ryby ohrozila. Osobně již několik let přezimuji okrasné karase v jezírku hlubokém 90 cm s objemem vody cca 1,5 m3. Je však nutné dodržet několik zásad.

Před zimou je nutné jezírko důkladně vyčistit od tlejících zbytků rostlin. Vodní kosatce a další rostliny doporučuji zastřihnout cca 5 cm nad hladinou. Díky tomu nebudou zasychající rostliny lehat do vody a hnít, zastřižené stonky zároveň tedy ledu neumožní zcela promrznout a okolo nich bude moci do vody pronikat vzduch. Další přístup vzduchu je možné zajistit malým vzduchováním určeném pro akvária. K vzduchování připojte dostatečně dlouhou hadičku, aby byl vzduchovací kámen ponořen v nejhlubším místě jezírka. 

Doplňkovým opatřením proti úplnému zamrznutí je svazek tenčích klacků ponořených do vody. Ideální je umístit je poblíž vzduchovacího kamene tak, aby byl jeden konec klacíků ponořený a druhý volně vyčníval nad hladinu. Toho lze dosáhnout tak, že k jednomu konci přivážete kámen, který bude sloužit jako ukotvení. Délka provazu od kamene by pak měla být taková, aby svazek plaval vzpřímeně jako bójka. Mezi klacky nebude voda tolik promrzat a zajistí další přísun vzduchu do vody a umožní i únikání plynů z případných tlejících zbytků. Zároveň umožní bublinám od vzduchování pronikat ledem ven. K úplnému zamrznutí díky bublající vodě zpravidla nedochází ani při -10 °C. Jestliže v noci voda mezi svazkem klacků promrzne, přes den stačí pár slunečních paprsků, které se do svazku opřou, a led opět částečně povolí.

Pokud by teplota klesla dlouhodobě hluboko pod nulu, mohou sice klacky v ledu zcela zamrznout, díky bublinkám od vzduchování ale bude led nekompaktní a zpravidla stačí svazek prolít horkou vodou a průchod vzduchu se rychle uvolní.

TIP
Malá vzduchování pro akvária mívají spotřebu několik málo wattů, na spotřebě elektřiny jejich provoz proto prakticky nepocítíte. Není problém je provozovat celoročně a rybkám tak zajistíte zčásti vzduch i v parných letních dnech. Nejsou však vodotěsná, a tak je nelze vystavit povětrnostním podmínkám. Proto je nutné vzduchování umístit na suché místo. Nemáte-li poblíž jezírka vhodný suchý prostor, můžete vyrobit voděodolné krytí například z plastového boxu na jídlo. Do víka vyřízněte otvor pro kabel a hadičku. Víko v tomto případě poslouží jako základna, na kterou boxem přiklopíte vzduchování. Box se vzduchováním můžete snadno zamaskovat i mezi kameny ve skalce vedle jezírka. Otvory v boxu pro napájecí kabel a hadičku však vždy musí být na spodní straně dostatečně vysoko nad terénem, aby se nemohlo stát, že bude box ležet při dešti nebo oblevě ve vodě.

Díky relativně teplým zimám tedy není problém zimovat rybky ani v menším jezírku. Je však nutné mít v záloze řešení pro případ, že by dlouhodobě začaly klesat teploty hodně hluboko pod stupeň mrazu. Naštěstí jsou dnes dostupná různá jezírková topení, jejichž spotřeba elektřiny sice není tak přívětivá jako u malého akvarijního vzduchování, v krajní nouzi však nabízí řešení, jak po dobu několika mrazivých dní zachránit ryby v jezírku, aniž bychom pro ně museli budovat zimní nádrž ve sklepě nebo jiném prostoru, kde voda nezamrzne.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…