Jak odklidit snadno sníh

10. 12. 2021

Jak odklidit snadno sníh

Ze sněhové nadílky mají radost především děti. Konečně si mohou užít parádní zimní radovánky. Pro nás dospělé se sněhem zpravidla přicházejí i nějaké ty starosti. Ráno si zpravidla mnozí musí přivstat, aby měli čas odhrnout sníh z auta a rozmrazit okna. Nakonec i samotná cesta do práce po zasněžených silnicích trvá déle, pokud nehodláte zbytečně riskovat.

Někteří z nás pak musí také odklidit sníh z chodníků a cest. S tím může mnohým pomoci sněhová fréza, ovšem lopata a hrablo patří také mezi nejspolehlivější pomocníky.

Hrablo dnes pořídíte za pár korun v leckterém supermarketu, nezřídka se ale v tomto případě jedná o produkt, který nevydrží ani jednu zimu. Hrablo se často zkroutí už při prvním použití a lopata hrabla snadno praskne, jakmile s ní zkusíte odhazovat mokrý a těžký sníh. Pak je snad potřeba takových levných hrabel raději koupit hned několik, abyste s nimi do jara vydrželi... Nebo vybrat raději rovnou hrablo kvalitní, které vydrží řadu let? Jak takové hrablo ale poznat?

Už samotný pohled na hrablo napoví, zda je dostatečně odolné. Levná hrabla mají lopatu, která se nezřídka deformuje již v prodejně kvůli tomu, že jsou hrabla na sobě naskládaná. U kvalitního hrabla je lopata zpevněna lisovaným žebrováním, díky kterému se nekroutí a je několikanásobně odolnější proti prasknutí. 

Důležitá je také hrana lopaty hrabla. Ta nejlevnější hrabla mají pouze plastovou hranu, která nemá šanci při odhrnování udupaného sněhu a velice snadno praskne. Některá levná hrabla mají na hranu nasazen tenký plechový pásek, který sice hranu částečně zpevní, ovšem snadno se ohne při nárazu na první kamínek přimrzlý k chodníku. Opravdu kvalitní hrabla mají na hranu lopaty nanýtován pevný ocelový pás, nebo mají hranu osazenu odolnou kovovou lištou.

Násada musí být v plastové lopatě hrabla uchycena pevně. U levných modelů je zpravidla dřevěná násada v tenkém pouzdře zajištěna jedním malým šroubkem proti vysunutí.  To může prasknout již při relativně malém namáhání. U kvalitního hrabla sedí násada v lopatě pevně.

Na madle musí dobře držet i horní rukojeť, zároveň musí být dostatečně robustní. Pokud je z měkkého a tenkého plastu tak, jak to bývá u některých levných hrabel, může prasknout a dokonce i poranit ruku.

Hrablo proto vybírejte pečivě. S kvalitním hrablem bude radost sníh odklízet.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.