Jak nejlépe vyčistit sklo u krbových kamen?

06. 01. 2023

Jak nejlépe vyčistit sklo u krbových kamen?

Topná sezóna je v plném proudu a spoustu z nás ceny energií donutily využívat krbová kamna na maximum. I když je topíte správným způsobem a používáte dobře proschlé dřevo, sklo u kamen je třeba čas od času vyčistit. Když je dřevo mokré, a navíc u kamen příliš přiškrtíte přívod vzduchu, sklo se může zanést sazemi během pár hodin.

Na trhu sice můžete zakoupit nespočet čistících prostředků a sklo u kamen a krbových vložek, proč ale utrácet, když to jde i jinak?

Zapomeňte na písek, drátěnky a další abrazivní prostředky. Použijte popel z kamen! Musí se však jednat o jemný popílek z dobře spáleného dřeva, dřevěných briket nebo pelet. Naberte popílek na navlhčený ubrousek a budete překvapeni, jak snadno jím jde napálené saze ze skla odstranit. Vždy, když je ubrousek již hodně špinavý, vyměňte jej za nový a postup opakujte, dokud není sklo téměř čisté. Nakonec sklo vyleštěte do čistým vlhkým ubrouskem.

Při čištění je vhodné rozložit pod otevřené dvířka noviny, na které budou padat nečistoty.

Když je sklo zanedbávané delší dobu, na uvolnění velké vrstvy sazí použijte saponát na nádobí. Použijte jej na ubrousek, přidejte trochu jemného popela a postupujte stejně, jak je popsáno výše.

Z kamen je také nutné pravidelně vybírat popel. Je to nepříjemná práce a ať se snažíte se smetáčkem manipulovat co nejopatrněji, jemný popílek se vždy dostane do okolí kamen. Zkusili jste někdy separátor popela? Je to vlastně do jisté míry obdoba běžného vysavače, jen je konstrukčně uzpůsoben právě pro vysávání jemného popela. Vysávat musíte samozřejmě vyhaslý a vychladlý popel, ovšem kamna vyčistíte za zlomek času a nenaděláte kolem nepořádek.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.