Grilované kuře na palubce? Co to znamená?

19. 01. 2024

Grilované kuře na palubce? Co to znamená?

Vytrvalé mrazy i přívaly sněhu přivítají zejména děti. Mohou spokojeně sáňkovat, lyžovat, bruslit na rybníku a užívat si další zimní radovánky. 

Bohužel jsou s tím spojené i mnohé nepříjemnosti, související s odhrnováním sněhu, odstranění ledu z cest a chodníků, nebo jejich sypání solí popelem, nebo pískem. S tím nám naštěstí mohou pomoci sněhové frézy, hrabla, škrabky na led, nebo rozmetadla a posypové vozíky.

Takové klasické ráno pak může vypadat tak, že si přivstanete, nastartujete auto, aby se ohřál motor a rozmrzly skla a mezi tím se pustíte do údržby chodníku a příjezdové cesty. Po této ranní rozcvičce nasednete do auta a na palubní desce na vás svítí podivná oranžová kontrolka.

Co to znamená?

Někdo jí říká grilované kuře, jiní jí nazývají vrtulník. Když však její tvar řádně prohlédnete lépe, zjistíte, že se vlastně jedná o symbol motoru s ventilátorem, setrvačníkem a vzduchovým filtrem nahoře. Jedná se o tzv. emisní kontrolku. 

I když to nemusí přímo souviset, někdy jejímu rozsvícení může pomoci i chladné počasí. Emisní kontrolka signalizuje, že je něco v nepořádku s emisemi, které váš automobil produkuje. Příčiny mohou zahrnovat problémy s katalyzátorem, čidly emisí, systémem palivových parametrů nebo jinými částmi, které ovlivňují emise vozidla. Pokud váš motor není ve zcela dobré kondici, v některých případech se tak může stát, že mráz ovlivní jeho běh natolik, že emise, které byly na hraně překročí povolenou hranici a kontrolka se rozsvítí. 

Co v takovém případě dělat? 

Kontrolka v drtivé většině případů sama nezhasne. Signalizuje, že systém zaznamenal chybu bez ohledu na to, že chyba již nadále nepřetrvává. Nezbývá proto nic jiného, než zajet na diagnostiku, důvod rozsvícení kontrolky nechat zjistit a závadu nechat opravit. 

I když na růžných internetových kanálech často najdete triky, kterými je možné dosáhnout toho, aby kontrolka zhasla, nebo jak ji úplně deaktivovat, rozhodně to nedělejte. V první řadě může vést ignorování závady k poškození motoru. 

Navíc automobil, kterému tato kontrolka svítí, nebo naopak vůbec nesvítí, neprojde ani technickou kontrolou. Technik na STK její odpojení při tom zjistí snadno. Pokud se po otočení klíčkem na krátkou dobu kontrolka nerozsvítí, je jasné, že je něco špatně. Takový automobil kontrolou neprojde, i když měření emisí proběhlo v pořádku. 

Grilované kuře je proto dobré pouze na talíři. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.