Darujte přátelům jmelí!

10. 12. 2018

Darujte přátelům jmelí!

Jmelí již tradičně patří k Vánočním svátkům. Zavěšená větvička by tedy neměla chybět v žádné domácnosti. Mnoho lidí si ji proto kupuje, ovšem netuší, že zakoupená větvička jim žádné štěstí nepřinese!  Štěstí se koupit nedá, štěstí vám přinese pouze větvička darovaná. Jaké další legendy a tradice se ke jmelí vztahují?

 

Darované jmelí, pokud jej doma zavěsíte, vám přinese štěstí, lásku, i ochranu před nemocemi. Zlaté jmelí pak přináší i bohatství, ale pozor, nesmí se jednat o jmelí uměle obarvené, ale o jmelí zlaté (žluté) přírodně.

Podle jedné ze starých křesťanských legend bylo jmelí kdysi velkým stromem. Z jeho dřeva Josef vyrobil kolébku pro malého Ježíška a ze stejného stromu pocházelo prý i dřevo na kříž, na kterém byl Ježíš ukřižován. Strom pak hanbou seschl na malé keříky, které jsou živeny jinými stromy stejně jako žijí věřící z Kristova těla. Větvičky keře pak podle legendy podobně jako Ježíš přinášejí lidem lásku a dobro.

Jmelí je odpradávna rostlina, která je spojována s mnoha tradicemi. Už pohané jej považovali za symbol života, který má chránit a přinášet štěstí. Snad i právě díky lepivým plodům se věřilo, že má sílu držet pevné rodinné svazky. V Evropě ženy věřily, že větvička jmelí, kterou mají u sebe, jim dopomůže k otěhotnění; paradoxně indiánské ženy u sebe jmelí mívaly z naprosto opačných důvodů – jako antikoncepci.

Staří Keltové jmelí přisuzovali magickou moc, díky které mohli jmelím vyhánět zlé duchy a démony. Řekové zase jmelí přisuzovali schopnost otevřít bránu k Hádovi do říše mrtvých.

Jmelí je součástí takřka všech kultur již několik tisíců let. Již ve starověku jej římští i řečtí lékaři doporučovali pro různé použití. V průběhu staletí pak bylo hojně používáno například k léčbě oparů, sleziny, při mrtvici nebo epilepsii. Některé účinné látky získávané ze jmelí se i dnes využívají například při zánětech nervů, kloubů, ke zpomalení srdečního pulzu. Zjištěny byly i dobré účinky na zlepšení imunitní reakce nemocných AIDS.

Jmelí je sice léčivou bylinou, ale zároveň rostlinou poměrně silně jedovatou (nejjedovatější je jmelí rostoucí na topolech, a proto se ve farmacii nepoužívá). Požití několika bobulí jmelí údajně většinou nemá na zdravý organismus dospělého člověka negativní účinek, ale raději se informujte a v případě požití ihned vyhledejte lékařskou pomoc. Nicméně existují záznamy o kómatu a smrti ve spojení s požitím velké dávky plodů nebo částí rostliny. Pokud by bobule nebo jiné části rostliny pozřely děti, vyhledejte ihned pomoc lékaře. Vyloženě nebezpečné může být jmelí pro kojence. Vzhledem k tomu, že jmelí je schopno vyvolávat děložní stahy, zakoupeného léku z jmelí by se měly vyvarovat těhotné ženy. Jakémukoliv používání jmelí jako zakoupeného léku musí předcházet konzultace s lékařem.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.