Co možná nevíte o Mikulášovi

03. 12. 2021

Co možná nevíte o Mikulášovi

Už tuto neděli se v podvečer objeví v ulicích Mikuláš s andělem a čertem, aby dětem připomenuli, že mají poslouchat a přinesou jim nadílku. Těm nejzlobivějším možná nadělí jen uhlí.

I když je na tuto tradici někdy v zahraničí pohlíženo s jistými rozpaky a kritikou, že děti by se strašit neměly, jako děti nás navštěvoval čert všechny celkem pravidelně a nemyslím, že by to na nás nechalo nějaké následky. A nyní, jako rodiče nejspíš oceníme, že v předvánočním shonu mají naše děti alespoň nějakou motivaci být hodné a snad i bez odmlouvání pomáhat s domácími pracemi. Jak ale tato tradice vlastně vznikla?

Svatý Mikuláš z Myry byl už za svého života díky své proslulé štědrosti mezi lidmi velice oblíbený. Rok jeho narození není přesně znám, odhaduje se, že se mohl narodit někdy mezi léty 250 až 286 našeho letopočtu. Údajně byl velice zbožný, pomáhal potřebným a dokonce po smrti svého otce rozdal celé dědictví chudým. I když to není přímo doloženo, předpokládá se, že se stal v Myře váženým knězem, nebo dokonce biskupem. Dosáhl prý takové úcty a moci, že mohl prosazovat spravedlnost a dohlížel na spravedlivý chod soudů. Díky tomu, že byl štědrý a spravedlivý se s ním pojí různé legendy. V jedné se například praví, že když zchudlý šlechtic přišel o dům, nezbývalo mu nic jiného, než své tři dcery poslat do veřejného domu, aby vydělávaly. Mikuláš je obdaroval zlaťáky, díky čemuž se nemusely dát na nejstarší řemeslo a šťastně se provdaly.

Dnes už sotva ověříme co je pravda a co pouhý mýtus. Z toho, že se jeho pověst uchovala až do dnešních dob však můžeme usuzovat, že se jednalo skutečně o významnou, štědrou a spravedlivou osobu, které si všichni velice vážili. Mikuláš proto v různých podobách na Vánoce naděluje dárky v mnoha zemích. V USA se Mikuláš postupně přeměnil na Santu, v dalších zemích může mít i jiná jména, vždy však tradičně vychází z původní postavy Mikuláše z Myry. Jak ovšem víme, u nás Mikuláš obchází děti již dříve - v podvečer svého svátku. Zpravidla nenaděluje žádné hodnotné dárky, ale především ovoce a různé pamlsky. I to je vlastně součást tradice, protože dříve děli byly mnohem skromnější, sladkosti a jiné dobroty dostávaly zpravidla zcela výjimečně a tak si jich hodně cenily.

Mikuláš spravedlivě soudí, které děti byly hodné, které zlobily a podle toho je také odmění. Zajímavostí je, že v minulosti s Mikulášem obcházel děti namísto čerta i například obecní policajt. Anděl je vlastně moderní postavou, která se ve společnosti Mikuláše objevila až relativně nedávno.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.