Chcete mít ten nejkrásnější vánoční stromek?

27. 11. 2023

Chcete mít ten nejkrásnější vánoční stromek?

Živý řezaný vánoční stromek provoní domov jehličím a pomůže vytvořit tu pravou vánoční atmosféru. Stromečky, které prodejci v předvánočním období nabízejí zpravidla pocházejí z plantáží, na kterých byly vypěstované právě za účelem Vánoc, proto nikoho nemusí trápit vědomí, že by se řezáním stromků poškozovala příroda. 

Stromky z plantáží jsou většinou pěkně pravidelně rostlé a pokud zamíříte na trh s prodejem stromků včas, můžete si vybrat ten nejkrásnější. Jenže když v předvánočním shonu nákup stromku odkládáte na poslední chvíli, může se vám stát, že výběr stromků bude omezený na poslední přebrané kusy, které nemusí zcela odpovídat vašim představám. Co v takovém případě dělat? 

Je to už pár desetiletí, co jsem se naučil od prastrýce šikovný trik, který ho naučil jeho děda. V dobách, kdy byly Vánoce takové, jako je známe z obrázků pana Lady nebylo zvykem stromečky kupovat, ale na vesnicích se pro ně běžně chodilo do lesa. Někdo se dohodl s hajným a ten mu určil, který stromeček si může vzít, jiný se do lesa vypravil potají pod rouškou noci. To už dnes naštěstí možné není, protože stromky v lese jsou opatřené postřikem, který v teple namísto vůně jehličí zamoří domov nesnesitelným zápachem. Navíc se nevyplatí ani riskovat pokutu v případě přistižení. Ať tak nebo tak, zkrátka v minulosti stromky řezané v lese nebyly tak krásně rostlé, jako stromky z plantáží, a tak naši předkové využívali šikovný trik, jak stromek dodatečně upravit. 

Takový stromek z lesa mohl mít ve spodní části větve hustě rostlé, zatím co na vrchní polovině tu a tam nějaká větev chyběla, jindy byla větev pokřivená, slabá nebo opelichaná. Prastrýc nejprve opatrně odřezal přebývající větve se spodní části tak, aby stromek prosvětlil a zachoval jednotlivá patra větví v řadách po obvodu. Pak přišel na řadu nebozez. Z vrchní části odstranil nepěkné větve a namísto nich nebozezem navrtal díry. Větve, které vyřezal ze spodní části zkrátil, vnitřní konce seřízl do špičky a zapíchal do otvorů, které nebozezem vyvrtal do kmene. Při tom dbal, aby se délka větví směrem vzhůru postupně zkracovala tak, aby tvar stromku připomínal kužel. 

Každý se pak divil, kde se mu podařilo sehnat tak dokonale pravidelně rostlý stromek. 

Dnes asi nebudete vrtat díry do kmene nebozezem, ale použijete vrtačku, ale tento trik lze stále použít, pokud chcete stromek vylepšit. A pokud na poslední chvíli seženete jen stromeček, který není úplně dokonalý, takto z něho snadno vytvoříte stromeček, který vám bude každý závidět. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…