Chcete mít ten nejhezčí stromeček? Víme jak na to!

27. 11. 2018

Chcete mít ten nejhezčí stromeček? Víme jak na to!

V našich příbytcích se stále častěji objevují umělé stromky. Když se někomu líbí, je to čistě jeho věc, ovšem pokud jste staromilec stejně jako já, jistě preferujete stromeček přírodní. Ovšem ne vždy se podaří sehnat stromek, který by měl krásně a pravidelně rostlé větve po celém kmeni. Jak si s takovým stromkem poradit?

Nerad bych se dotkl majitelů umělých stromků, ale plastová náhražka je prostě jen plastová náhražka. Správné Vánoce musí být provoněné jehličím, purpurou a cukrovím.

Pečlivé usazení stromečku do stojánku je pro mnohé každoročním rituálem, kterým začínají Vánoce. Zakoupením stromečku u prověřených prodejců navíc nijak přírodě neškodíte, stromky jsou k tomuto účelu pěstovány na plantážích.

Tyto stromky jsou zpravidla pěkně rostlé, ve spodní části bývají větve hustější. To je dáno tím, že na plantáži nemá mladý stromek v prvních letech potřebu hnát se za světlem. S tím, jak rostou, houstnou na plantáži okolní stromky, nastává boj o světlo a stromek roste rychleji. Vrchní patra větví proto nemají tolik času houstnout a před uříznutím v nejvyšších patrech vyraší jen sem tam nějaká větev.

U prodejce si vyberete ten nejhezčí stromek, doma jej usadíte do stojánku a v pokoji pak následuje druhý rituál: Za asistence zbytku rodiny otáčíte stromek ze všech směrů, abyste vystavili tu nejhezčí stranu. Jenže stromek je produktem přírody, proto je rostlý nepravidelně. Jestliže chcete stromek jako z katalogu, bude asi třeba přírodě trošku pomoci.

 

Jak na to?

Spodní husté větve bude třeba prostříhat. Klasický stromek má větve v patrech. Proto nejprve vyberte, která patra chcete zachovat s ohledem na to, aby byl stromek symetrický a pravidelný. Přebytečné větve odstřihněte co nejblíže u kmene. Dávejte pozor, abyste je nepolámali, ještě je budete potřebovat.

Nyní přistoupíme k „roubování“ větví do horní poloviny stromku. Pro upevnění větví budeme potřebovat vrtačku nebo starý nebozez po dědečkovi. Pečlivě rozvrhněte patra, do kterých budete větve doplňovat. Do kmene vyvrtejte otvory vrtákem s vhodným průměrem. Otvor by měl směřovat mírně dolů, aby vsazené větve směřovaly naopak mírně nahoru. Pokud do jednoho patra doplňujete více větví, nikdy nevrtejte otvory v jedné výšce, kmen by se tím mohl oslabit a stromek zlomit. Vůbec totiž nevadí, jsou-li otvory vrtány 3–4 cm nad sebou.

Větve, které budete osazovat do otvorů, zkraťte na správnou délku. Kratší větve použijte na vyšší patra, ty nejdelší pak na nižší patra. Správnou délku pro každou větev naměříte tak, že ji přiložíte ke kmeni v místě, kde ji chcete vsadit, a neměla by přesahovat přes pomyslnou spojnici mezi špičkou a nejdelší spodní větví. Následně opatrně seřízněte konec větvičky ostrým nožem na vhodný průměr a pevně zasuňte do předvrtaného otvoru.

Přebytečné větve ze spodní části takto využijete na doplnění vrchní a během pár minut vytvoříte výstavní stromek, který vám budou návštěvy závidět.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…