Bojujete se sněhem a náledím?

18. 01. 2023

Bojujete se sněhem a náledím?

Letošní zima mění počasí jako na houpačce a takovéto počasí je nebezpečné jak pro motoristy, tak pro chodce. Tající sníh s deštěm v noci zmrzne a ráno se chodníky i silnice mění v nebezpečné kluziště. Jak se ledu efektivně zbavit?

Správu silnic samozřejmě přenecháme silničářům, o soukromé cesty a chodníky se však musíme postarat sami. V některých případech předpisy navíc ukládají majiteli nemovitosti povinnost postarat se o chodník přiléhající k jeho nemovitosti. Pokud by v důsledku zanedbané údržby na takovém chodníku někdo utrpěl úraz nebo mu vznikla jiná škoda, mohou jít náklady spojené s náhradou za majitelem nemovitosti.

Tvorbě ledovky je nejlépe předcházet. Nezřídka náledí vzniká s tím, jak přes den odtává sníh, který v noci při poklesu teploty zmrzne. Odklizený sníh by proto měl být vždy umístěn níž, než je chodník, aby tající voda odtékala pryč, nejlépe například do kanálu. Důležité je zároveň, aby byl úklid sněhu co nejdůslednější. Menší plochy stačí odklidit hrablem a zbytky sněhu smést koštětem. Práci také může ulehčit jednostupňová sněhová fréza, která díky konstrukci lopatek s lamelami dokáže povrch důkladně vyčistit. Pokud však za noc napadne více než 20 cm těžkého sněhu, pro některé jednostupňové frézy to už může být za hranicí jejich možností. Dvoustupňové frézy si sice poradí i s větší nadílkou, ovšem jejich ocelový šnek nedokáže očistit povrch chodníku zcela. Pro dokonalý úklid větších ploch je proto nejvhodnější motorový rotační kartáč kombinovaný s dvoustupňovou sněhovou frézou. S malou vrstvou čerstvého sněhu si poradí samotný kartáč. Velké vrstvy sněhu nejprve odházíte frézou a následně dočistíte kartáčem. Výměna kartáče za frézu a zpět je přitom otázkou pár minut.

motorová fréza - kartáč

Samotná prevence samozřejmě nestačí. Náledí a ledovku mohou vytvořit i mrznoucí srážky. Pokud se tak stane, můžete se pokusit led odstranit mechanicky sekáčem, což je ovšem zdlouhavá a namáhavá práce. Druhou možností je aplikace posypu. Dříve se takto využíval například popel z kamen, v současnosti se to však nedoporučuje. Dnes je zpravidla aplikován posyp chemický, který led rozpouští, případně písek nebo štěrk, které povrch zdrsní. Obě dvě řešení mají svá pro i proti.

Chemický posyp je podle svého složení účinný jen do určitých teplot. Běžná posypová sůl je například účinná přibližně do -7 °C. U chemických posypů bychom pak mohli diskutovat i o vlivu na životní prostředí. Posyp pískem, štěrkem a ostatními drtěmi je zase nutné pravidelně opakovat, pokud například nepřetržitě sněží. Na jaře pak písek a drtě musíte pracně uklidit. S tím ale opět může výrazně pomoci rotační kartáč osazený zachytávačem, do kterého nepořádek po zimě sesbírá.

Pro posyp lze samozřejmě opět využít techniku. Pro zasolení menších ploch to mohou být ruční rozmetače, které po vypláchnutí můžete stejně dobře využít na dosévání trávníku apod. Cesty a větší plochy ošetříte ručně vedenými, nebo taženými vozíky. Pokud je však budete používat pro aplikaci chemických posypů, nikdy je nezapomeňte po použití očistit a ošetřit proti korozi.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.