Znáte špalíkovač? Připraví palivové dřevo během pár vteřin!

18. 01. 2024

Znáte špalíkovač?  Připraví palivové dřevo během pár vteřin!

Stoupající ceny energií nás nutí často hledat alternativní způsoby vytápění. A v současnosti je nejlevnější možností topit dřevem. I když to není tak jednoduché, jako otočení termostatu u plynového nebo elektrického kotle, úspora může být i více než poloviční.

A za určitých okolností je možné topit i zcela zadarmo. Věděli jste například, že lesní zákon uvádí, že je možné v lese sbírat větve či vršky stromů, které jsou suché a volně leží na půdě či v podrostu a jejich nejširší konec bez kůry nesmí přesáhnout průměr 7 cm? Přesto je asi lepší, bez ohledu na zákon, domluvit se raději s majitelem lesa, vyhnete se tak nejasnostem a případným potížím.  Je dokonce možné, že vám dovolí zdarma nebo za drobný peníz z lesa odnášet i jiné suché dřevo.

Další problém však nastane ve chvíli, kdy dřevo dopravíte domů.  Takto slabé větve hoří poměrně rychle, a tak je nutné více přikládat a větví si připravit větší množství. Řezat je s pilou jeden špalík po druhém by ale byla nekonečná práce. A právě zde přichází ke slovu špalíkovač!

HECHT 6645 je stroj, který zvládne větve a kulatiny do průměru 12 cm naštípat neuvěřitelnou rychlostí až 690 špalíků za minutu na kusy dlouhé 10 až 22 cm. Délka špalků i rychlost štípání se při tom odvíjí zejména od tvrdosti štípaného dřeva. 
Kulatina je štípána šesti ocelovými noži (vždy dvojice proti sobě) a při rychlosti 230 otáček za minutu je naporcována třímetrová větev rychleji, než se stačíte sehnout pro další.

Asi jen těžko je možné odhadnout, jak dlouho by se řezalo 690 špalků pilou, ale s jistotou můžeme tvrdit, že to bude několikanásobně déle než 1 minuta. V tomto ohledu je tedy špalíkovač nepřekonatelným pomocníkem.

V případě HECHT 6645 se o dostatečný výkon stará spalovací motor Ducar 457 ccm OHV o výkonu 15 HP s elektrickým startérem. Součástí je i 120 litrový vak na zachytávání špalíků. Snadnou manipulaci umožní velká pojezdová kola a možnost zapřažení pomocí oje třeba za čtyřkolku.

Se špalíkovačem si naplníte dřevník na celou zimu během okamžiku s minimální námahou. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.