Zaručeně účinný přírodní prostředek proti mšicím připravíte za 5 minut!

30. 05. 2023

Zaručeně účinný přírodní prostředek proti mšicím připravíte za 5 minut!

V boji proti mšicím a jiným škůdcům na rostlinách hledají zahradníci často přírodní alternativy k chemickým pesticidům. Existuje mnoho doporučovaných přírodních prostředků, které slibují kontrolu mšic, ale jejich účinnost může být nejednoznačná. Nicméně, jeden přírodní prostředek, který si zaslouží naši pozornost, je dřevěný popel rozpuštěný ve vodě. V tomto článku se podíváme na jeho potenciál v boji proti mšicím a jak ho můžete použít ve vaší zahradě.

Při hledání přírodních řešení pro likvidaci mšic se zahradníci často obrací k různým prostředkům, jako jsou bylinky, oleje nebo přípravky na bázi mýdla. Nicméně, i když některé z těchto prostředků mohou mít určitý účinek, jejich účinnost v některých případech nemusí být dostatečná k úplnému odstranění mšic.

Jedním z přírodních prostředků, který se skutečně osvědčil v boji proti mšicím, je obyčejný dřevěný popel. Stačí rozpustit 100 g dřevěného popela ve 2 litrech vody a nechat směs přes noc louhovat. Následně je nutné směs přecedit přes plátno, aby částice popela neucpaly trysku postřikovače. Přidejte kapku biosaponátu nebo jiného přírodního mýdla, které pomůže zvýšit přilnavost postřiku na rostliny.

Pár dní po prvním postřiku uvidíte, že se počet mšic na rostlině výrazně snížil. Po opakovaném postřiku mšice zcela zmizí. Je však důležité si uvědomit, že dřevěný popelový roztok není účinný dlouhodobě, a proto je nutné postřik opakovat, zejména po dešti.

Roztok dřevěného popela je nejen účinným prostředkem proti mšicím, ale také se vyznačuje svou zdravotní nezávadností. Tato vlastnost dělá z tohoto přírodního prostředku ideální volbu pro ošetření zeleniny a dalších plodin, které následně konzumujeme. Může být bez obav použit na různé druhy rostlin, včetně zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, saláty a další.

Zároveň je k přípravě roztoku nutné používat vždy pouze popel z čistého dřeva, které nebylo lakováno, napuštěno mořidlem nebo jinak chemicky ošetřeno. Máte-li gril na dřevěné uhlí, můžete bez obav použít i popel po grilování.

Dalším velice účinným roztokem je výluh z feferonek. Feferonky obsahují kapsaicin, účinně účinně hubí a odpuzuje většinu škůdců včetně mšic. Ovšem při nesprávném dávkování může poškodit i samotné rostliny. Určitě by se neměl používat v době květu a tvorby plodů.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…