Zapojte děti do výroby krmítka

26. 10. 2023

Zapojte děti do výroby krmítka

Zima je obdobím, kdy se příroda stahuje do ústraní a divoká zvěř čelí tvrdým podmínkám. Pro ptáky to znamená, že musí bojovat o každý kousek potravy, aby přežili mrazivé dny. V tomto období jim můžeme pomáhat přikrmováním. Krmítka nám umožníé nejen poskytnout pomoc ptákům, ale  také nám umožní navázat kontakt s přírodou. Avšak nezapomínejme, že krmítka musí být udržována čistá, aby se z nich nestaly ohniska šíření nemocí.

Zima je pro ptáky náročná a neúprosná. Když teploty klesnou a sníh pokryje krajinu, zdroje potravy jsou omezené. Semena, hmyz a různé plody jsou skryty pod vrstvou sněhu.

Pomocí krmítek vytváříme ptákům bezpečné a snadno dostupné místo k obživě. Poskytujeme jim potřebné živiny a energii, kterou potřebují k udržení své tělesné teploty a energie na přežití. Díky krmítkům se ptáci budou zdržovat v našem okolí. Můžeme je pozorovat a lépe pochopit jejich chování.


Čeho se u krmítek vyvarovat?

Krmítka mohou být pro ptáky nejen zdrojem potravy, ale také potenciálním ohniskem nákazy a nemocí. Proto je důležité udržovat je čistá. Čištění by se mělo provádět alespoň 1x týdně. Při čištění odstraňte i zbytky starého krmení a doplňte čerstvé. Po každém čištění dezinfikujte krmítko, aby se zničily případné patogenní mikroorganismy. K tomu můžete použít slabý roztok běžného dezinfekčního prostředku.

Pozor! Nikdy nezavěšujte lojové koule do sítěk! Pro ptáky to může být smrtelná past. Poměrně často se stává, že se jim do síťky zachytí noha a bez pomoci je čeká zdlouhavé a bolestivé umírání.


Jak vyrobit jednoduché krmítko? Zapojte děti!

Vytvoření krmítka je snadný projekt, který může být skvělou příležitostí pro zapojení dětí do práce a učení se o přírodě. Děti se naučí používat nářadí a budou mít radost z výsledku své práce.

Pro výrobu úplně nejjednoduššího krmítka budeme potřebovat jen dvě různě velké plastové misky pod květináč, dva vruty, dvě podložky pod šroub, kousek kulatiny (například ze staré násady) a kus pevného drátu. Z nářadí budeme potřebovat jen akuvrtačku a kleště.

Do středu obou misek vyvrtejte otvory pro vruty.  Stejně tak do do středu obou konců kulatiny předvrtejte otvory pro vruty. Ty musí být jen tak velké, aby se závit vrutů do kulatiny dobře zařízl a zároveň aby kulatina při šroubování vrutů nepraskla.

Větší miska bude sloužit jako stříška, menší bude sloužit pro nasypání krmiva. Misky přišroubujte vruty na konce kulatiny. Pod hlavy vrutů dejte větší podložky, aby se misky ke kulatině pevně přitáhly a nepraskly. Nakonec do stříšky vyvrtejte dva menší otvory, kterými protáhnete drát, který bude sloužit pro zavěšení krmítka.

Pokud jste zručnější, můžete se pustit do složitějšího krmítka ve tvaru domku (vit obrázek níže). V takovém případě se vám bude jistě hodit přímočará pila, se kterou můžete vyříznout oblé otvory do čel krmítka. Rámeček na dně krmítka je ale vhodné nechat vyjímatelný, aby se krmítko snadněji čistilo. 

Po dokončení krmítka ho umístěte na vhodné místo, kde bude dobře viditelné a snadno přístupné pro ptáky. Doporučuje se umístit ho do bezpečné vzdálenosti od okenních skel, aby se ptáci nezranili. Někdy se totiž stává, že ptáci omylem nalétnou do okna, protože v něm vidí odraz okolí.

V zimě zatopte v krbu, posaďte se s dětmi o okna a pozorujte ptáky přilétající na krmítko. Možná budete sami překvapeni kolik druhů ptáků ve vašem okolí žije. S dětmi můžete o ptácích diskutovat a společně se naučíte něco nového. Zároveň to u dětí může posílit vztah k přírodě a naučí se i ni lépe pečovat. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.