Zabezpečení kůlny: Jak ochránit cennosti před zloději

01. 11. 2023

Zabezpečení kůlny: Jak ochránit cennosti před zloději

Každý, kdo má zahradu, musí vyřešit uskladnění nářadí, zahradní techniky, jízdních kol nebo dalšího vybavení zahrady. Pokud nechcete udělat skladiště z garáže a parkovat auto na zahradě, řešením problému je stavba kůlny nebo zahradního domku.

Pro stavbu kůlny nebo zahradního domku při dodržení konkrétních parametrů jako například maximální velikost zastavěné plochy 25 m2, či maximální výška 5 m atd. nepotřebujete stavební povolení. A do takto velkého přístřešku se vejde opravdu hodně věcí včetně malé dílny s pracovním stolem.

Poměrně často se ale podceňuje zabezpečení dveří. Mnohdy se uzamčení neřeší, není ničím výjimečným, že se dveře zajistí chatrným visacím zámkem. K překonání petlice přichycené 4 vruty zloděj nepotřebuje žádné vybavení. Vystačí si i s větším kamenem, kterým udeří do zámku.

Při tom v zahradním domku ukládáme cenné věci, jako je zahradní technika, elektrické nebo akumulátorové nářadí, jízdní kola a další předměty, které mohou být pro zloděje lákavé a zajímavé.

Proto se určitě vyplatí investovat čas a peníze do bytelných dveří, které jsou opatřené vložkou se zámkem, k jehož překonání zloděj potřebuje nějaké zkušenosti a vybavení. Nemáte-li možnost kůlnu takovými dveřmi opatřit, přidělejte na dveře skutečně pevnou kovanou petlici. Jejímu připevnění použijte šrouby s maticemi a podložkami, které protáhnete skrz dveře. Na vruty zapomeňte, ty se dají ze dřeva snadno vytrhnout. A nešetřete ani na zámku.

Pokud má zahradní domek okna, samozřejmě by bylo vhodné opatřit je uzamykatelnými okenicemi. Když však nechcete nebo nemůžete okenice nainstalovat, dejte za okna alespoň záclony nebo závěsy, které znemožní zlodějům pohledem zkoumat, co je v domku uložené. Důvod je prostý: Někdy může zloděje zprvu kvalitní zabezpečení dveří od vloupání odradit, když navíc neví, co je za dveřmi uložené. Má-li však možnost pohledem do okna předem prozkoumat jaké poklady se v objektu nachází, může to jeho úsilí k překonání dveří podnítit.

I když není reálné vše zabezpečit jako nedobytný trezor, vhodný zámek na dveřích může velkou část nevítaných návštěvníků odradit. I když kvalitní dveře se zámkem mohou znamenat jistou investici, v budoucnu vám mohou ušetřit spoustu starostí i financí.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…