Výjimečná úroda rajčat? Sušení je skvělý způsob zpracování přebytků!

14. 08. 2023

Výjimečná úroda rajčat? Sušení je skvělý způsob zpracování přebytků!

Každý pěstitel rajčat ví, že některé roky mohou být nadmíru úrodné. Zatím co jeden rok zaléváte, zaštipujete, přihnojujete, rostlinám věnujete maximální úsilí, a přesto sklidíte jen pár plodů pro vlastní potěšení, další rok s minimální námahou po čase nevíte, co s úrodou rajčat dělat. Příbuzní, známí ani sousedi už je nechtějí a vy nemůžete úrodu spotřebovat, i kdybyste jedli rajčata od rána do večera.

Co ale udělat s tolika rajčaty najednou? Jednou z nejlepších možností je sušení. Tento tradiční způsob zpracování rajčat nejenže prodlouží jejich trvanlivost, ale také zachová jejich výraznou chuť a aroma. Dříve bylo sice oblíbené sušení rajčat na slunci, dnes však existuje několik efektivnějších metod, jak tento proces zkrátit a dosáhnout i lepších výsledků.

Sušení rajčat na slunci má dlouhou tradici zejména v zemích blíže k rovníku. Není nic půvabnějšího než vidět řady plných sušících se rajčat na slunečném místě. Bohužel, tato metoda je časově náročná a závisí na příznivém počasí. Sušení na slunci může trvat i několik dní, než dosáhnou rajčata požadovaného stavu. Navíc v našich končinách nikdy nemáte jistotu, že slunečné počasí vydrží dostatečně dlouho. Zapomínat nelze ani na prach a hmyz, který může vše znehodnotit. Moderní přístup k sušení rajčat nabízí efektivnější řešení. 

Jednou z možností je sušení v troubě. Stačí rozložit vrstvu pečicího papíru na plechu, rovnoměrně rozložit připravená rajčata a začít proces sušení. Nejprve se předehřeje trouba na 180 °C a rajčata se suší 30 minut. Poté se teplota sníží na 140 °C a sušení pokračuje dalších 30 minut. Na závěr se teplota sníží na 100 °C a sušení se dokončí posledních 30 minut. Posledních 30 minut je spíše orientačních, může být třeba upravit podle typu a velikosti rajčat. Správně sušená rajčata mají být měkká a pružná, s kožovitou strukturou.

Další variantou je sušení v sušičce na ovoce. Rajčata se zde suší při teplotě 70 - 80 °C po dobu přibližně 5 - 8 hodin. Tato metoda je snadná a pohodlná, protože sušení probíhá za dobře kontrolovaných podmínek. Dobu sušení je důležité opět přizpůsobit typu a velikosti rajčat tak, aby se dosáhlo správné struktury. 

Aby byla sušená rajčata dokonale připravená, je dobré dodržet pár rad. Pokud jsou rajčata menší, můžete je překrojit napůl. Větší rajčata lze nakrájet na plátky a odstranit dužinu, což zrychlí proces sušení. Rajčata můžete před sušením okořenit podle chuti třeba bazalkou nebo česnekem. 

Ačkoliv sušení rajčat může být někdy trochu časově náročné, výsledný produkt za to určitě stojí. Sušená rajčata lze skladovat v lednici v uzavřené nádobě několik týdnů nebo je můžete naložit do oleje, což z nich udělá lahodnou pochoutku, kterou můžete využít v různých pokrmech.

Sušení je metoda, která nejenže prodlouží trvanlivost rajčat, ale také zachová jejich jedinečnou chuť a aroma, což vám umožní vychutnat si jejich lahodnou chuť i dlouho po sklizni.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.