Víte, co je to krecht?

27. 08. 2021

Víte, co je to krecht?

Termín krecht nebo krechtování už asi nebude většině lidí říkat nic. Přesto byl v minulosti celkem běžný. Napovím, že souvisí se skladováním potravin…

V jednom z předchozích článků jste si mohli přečíst, jak správně skladovat zeleninu. V dnešní době potraviny běžně dáváme do lednice, zeleninu a ovoce ukládáme ve sklepě. V dobách dávno minulých byl sklep přepych, který si nemohl dovolit každý. Pro uložení brambor a zeleniny se proto využíval krecht.

I když je krechtování hodně primitivní způsob uložení zeleniny, jedná se o ověřenou a účinnou metodu, která se v minulosti hojně využívala. Využít ji můžete i dnes.

Jak na to?

Vykopejte jámu obdélníkového tvaru hlubokou cca 120 cm. Zásadní požadavek je, že jáma musí být v místě, kde neprosakuje spodní voda, aby se z ní po dešti nestalo jezírko.

Na dno jámy nasypte cca 30cm vrstvu kamení, které bude sloužit jako drenáž pro případ, že by do jámy přeci jen nějaká voda prosákla.

Na kamení nastelte vrstvu slámy, ta bude sloužit jako tepelná izolace.

Jáma bude zaklopena dřevěnou deskou z prken. Na spodní stranu desky připevněte snopy slámy, které budou opět sloužit jako tepelná izolace, aby zelenina v krechtu nepromrzla. Do poklopu umístěte i světlík (komínek) pro větrání. Nad světlíkem můžete vyrobit i malou stříšku, aby do krechtu nepršelo.

Nyní můžete do jámy umístit bednu s brambory nebo kořenovou zeleninou. Pro lepší tepelnou izolaci je můžete zasypat vrstvou slámy. Krecht zaklopte připraveným poklopem. Na poklop můžete dát drny trávy, krecht bude lépe izolovaný proti mrazu.

Z krechtu vždy odeberte tolik brambor, kolik stihnete zpracovat, než začnou v teple klíčit nebo hnít. Krecht pak opět pečivě zakryjte.

Pokud by v krechtu teplota přeci jen klesla pod 4°C, brambory zesládnou. Mnozí zesládlé brambory vyhazují, je to ale velká chyba. Pokud je necháte cca týden při běžné pokojové teplotě, nasládlá chuť se ztratí.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…