Říjen v zahradě

06. 10. 2021

Říjen v zahradě

V říjnu se musíme smířit s tím, že letošní zahrádkářská sezóna definitivně skončila. To však neznamená, že na zahradě není třeba udělat ještě spoustu práce.

Nyní je ještě čas vysadit některé cibuloviny, trvalky a okrasné dřeviny. Říjen je vhodnou dobou i pro zakládání živých plotů. Můžete již dokonce vysívat některou zeleninu, například mrkev. Semínka do jara vydrží, začnou rašit s prvními teplejšími dny.

Omezte již sečení trávníku, nechte jej trochu vyšší. Na zimu musí být obrostlejší, nízký trávník by mráz poničil.

Postupně sklidíme poslední plody a zahradu připravíme na zimu. Čekáte-li, že vám na záhonech ještě dozrají poslední rajčata nebo okurky, je to zbytečné, můžete je rovnou otrhat. Odstraňte rovněž letničky, ostříhejte trvalky, postupně ukliďte prázdné truhlíky a květináče.

Zryjte poslední záhony, nezapomeňte je rovnou přihnojit. Ideální je chlévský hnůj, kvalitní kompost nebo popel ze spáleného dřeva. Rostliny, které jsou choulostivější, připravte na zimu. Kořeny jim před mrazy ochráníte chvojím nebo vrstvou zeminy či kompostu. Celé rostliny můžete zakrýt bílou textilií. Nikdy nepoužívejte černou textilii, nepropouští světlo a rostliny by pod ní uhynuly. Stejně tak nepoužívejte ani plastovou fólii, rostliny by se pod ní zapařily.

Nezapomeňte se postarat o nářadí a zahradní techniku, které již letos nebudete potřebovat. Pečlivě je očistěte, proveďte nezbytnou údržbu a uložte do suchých prostor. I když se nedá v brzké době očekávat sníh, je vhodný čas zkontrolovat například sněžnou frézu. S první sněhovou nadílkou bývají servisy zahlcené zakázkami těch, kteří údržbu nechávali až na poslední chvíli. Čekání na opravu se pak může pořádně protáhnout.

Pokud stále nemáte zazimovaný bazén, je nyní skutečně nejvyšší čas. Zajistěte, aby voda nemohla zamrznout v hadicích, trubkách, skimmeru nebo filtraci. To ideálně uděláte tak, že hladinu vody v bazénu snížíte pod vstupní trysku od filtrace, vypustíte vodu z trubek, hadic i filtrace a trysku v bazénu zaslepíte zátkou. Nezapomeňte zejména důkladně vypustit vodu z panelů solárního ohřevu, ty by mohl zničit i mírný mráz.

Nezapomeňte ani na své mazlíčky. Pokud váš pes žije trvale venku v boudě, zkontrolujte, zda do ní nezatéká a nefouká. Bouda by samozřejmě měla být dobře zateplená. Návod, jak takovou zateplenou boudu postavit svépomocí, brzy přineseme v některém z dalších článků.

Podobně se postarejte i o ostatní užitečné živočichy v zahradě. Ježkům můžete vytvořit domeček podle našeho návodu ZDE. Necháte-li ve skrytém koutu zahrady hromadu kamení, listí a klacků, poskytnete tak úkryt například ještěrkám a užitečnému hmyzu.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…