Postarejte se o zvířecí pomocníky v zahradě!

05. 08. 2021

Postarejte se o zvířecí pomocníky v zahradě!

Zkonzumovali vám většinu letošní úrody slimáci? Bývaly časy, kdy lidem na jejich zahradách v boji se slimáky pomáhal jeden zvířecí pomocník, který se bohužel do většiny moderních zahrad nedostane.

Pokud jste hádali, že tím pomocníkem je ježek, váš tip byl správný. Přestože v pohádkách o Krtečkovi od dětství vídáme jeho ježčího kamaráda, jak si nese na bodlinách jablíčko, ježek je ve skutečnosti hmyzožravec. Nemusíte se tedy bát, že by si pochutnával na úrodě ve vašich záhonech. Naopak si bude pochutnávat na různých hmyzích škůdcích a plžích, kteří vám v zahradě škodí.

Naneštěstí je většina moderních zahrad obehnána pletivem pečlivě napnutým těsně nad zemí nebo zdí. Ježek se proto nemá šanci do zahrady dostat. Přitom stačí nechat tu a tam pod plotem nějakou skulinku, kterou by se mohl protáhnout.

Jakmile se ježek nastěhuje do vaší zahrady, budete to vědět takřka okamžitě. Jeho noční funění a dupání je nepřeslechnutelné. Pokud vaši zahradu objeví, rozhodně nepoužívejte žádné chemické prostředky, kterými budete plže trávit, mohli byste otrávit i ježka. Využijte raději nějaké pasti na slimáky, například zakopané nádobky, do kterých nalijete pivo. Slimáky bude vůně piva lákat a utopí se v něm. Ovšem tyto nádoby musí být přiměřeně velké, aby do nich nemohl spadnout váš nový kamarád ježek. Koncem léta přestaňte plže likvidovat úplně. Většinu plodů už máte stejně sklizenou, a tak slimáci nemohou žádné větší škody napáchat. Ježkovi tím hodně pomůžete. Má totiž plno práce s tím, aby se stihl vykrmit na zimní spánek. Ježek, který do zimy nestihne nabrat váhu alespoň 400 gramů, má velice malou šanci, že přežije do jara. Pokud na takového nebožáka před zimou v zahradě objevíte, můžete mu pomoci tím, že jej přenesete do nějakého tmavého prostoru, kde nemrzne a kde ho nebude nikdo rušit. Udělejte mu domeček vystlaný slámou a pilinami, zahrňte jej klestím a listím. Ježka dokrmujte kočičími granulemi a čerstvým libovým masem. Nezapomeňte na vodu. Rozhodně mu nedávejte mléko, ježek si na něm sice rád pochutná, ale způsobí mu velké zažívací potíže. Jakmile se ježek uloží k zimnímu spánku, nezapomeňte mu doplňovat granule a vodu, kdyby se náhodou vzbudil a chtěl se napít nebo nažrat. Na jaře, až přejdou mrazy, jej zase vypusťte na zahradu.

 

Chcete-li ho v zahradě udržet, vybudujte mu domeček, ve kterém bude spát a později přezimovat. Někde v klidném koutě umístěte domeček, dnes se dají zakoupit již hotové, nebo jej můžete postavit sami. Potřebovat k tomu budete jen pilu, aku vrtačku, pár prken a vrutů. Stačí ze dřeva vyrobit bednu o rozměrech 40 x 40 cm, vysokou cca 30 cm. Vchod by měl mít cca 15 x 15 cm. Ke vchodu přidělejte dřevěnou chodbu o vnitřních rozměrech 15 x 15 cm, dlouhou cca 60 cm. Aby se ježek neudusil, můžete na vrch zadní stěny domku vyvrtat díru, do které zašroubujete ventilační trubku. V domečku trubku zamotejte do jemného pletiva, aby ji ježek neucpal, venkovní stranu opatřete kolenem zahnutým dolů, aby do trubky nepršelo. Do domečku ježkovi dejte slámu a listí, aby měl postýlku teplou a měkkou.  Domeček umístěte na zahradě na klidné misto, zahrňte jej listím, kompostem a zeminou.

Budete-li mít štěstí, třeba se v domečku usadí celá ježčí rodinka.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.