Proč pěstovat rajčata aneb co možná nevíte

30. 07. 2021

Proč pěstovat rajčata aneb co možná nevíte

Bývaly doby, kdy by Evropan syrové rajče nepozřel. Rajčata se používala v různých formách pouze jako koření. Naštěstí lidé záhy přišli na chuť i rajčatům v jejich syrové podobě a tento úžasný a neobyčejně zdravý plod si našel cestu i do salátů a příloh.

Rajče původně pochází ze střední a jižní Ameriky, kde roste jako vytrvalá rostlina. V našich podmínkách ovšem zimu nepřežije, proto je pěstujeme jako jednoletku. Rajská jablka mohou mít podle kultivaru nespočet zabarvení a tvarů.

Věděli jste, že rajče je z čeledi lilkovitých, což jsou nezřídka prudce jedovaté rostliny? Dokonce i nezralé rajče obsahuje poměrně dost jedovatých látek, proto rajská jablka konzumujte výhradně zralá. Důvodů, proč rajčata jíst, je mnoho. Jednak jsou to vitamíny C, B nebo betakaroten, které rajče obsahuje, ale dále i například lykopen, chrom nebo draslík.

Právě lykopen je považován za jednu z nejvíce prospěšných látek, protože je důležitý pro udržování správné hladiny cholesterolu. Zároveň snižuje riziko srdečních onemocnění. U rajčat byly rovněž prokázány účinky v prevenci rakoviny, zejména pak rakoviny prostaty. Dvě průměrně velká rajčata mohou pokrýt denní dávku vitamínu C. Musí se ovšem jednat o poctivě vypěstované plody, které přirozeně dozrály na sluníčku. Na takové v supermarketech mnohdy nenarazíte.

Rajče, které si vypěstujete doma a konzumujete je ihned po utržení, má úplně jinou chuť než to koupené. Všechna ta práce se sázením, vyštipováním, pletím a zaléváním se proto dozajista vyplatí. A pěstovat se dají prakticky všude, třeba i v kbelíku na balkónu. Jelikož se ale jedná o teplomilnou rostlinu, nejlepších výsledků dosáhnete pěstováním rajčat ve skleníku.

Dovedete si představit moderní kuchyni bez rajčat? Kdopak by si nepochutnal na kvalitním zeleninovém salátu s čerstvými rajčaty? A co taková rajská omáčka, kterou zaručeně nejlepší uměla jen vaše maminka? Byli bychom ochuzeni o kečup, který jedni milují a druzí nenávidí. Kde by byly špagety nebo pizza?

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.