Proč pěstovat rajčata aneb co možná nevíte

30. 07. 2021

Proč pěstovat rajčata aneb co možná nevíte

Bývaly doby, kdy by Evropan syrové rajče nepozřel. Rajčata se používala v různých formách pouze jako koření. Naštěstí lidé záhy přišli na chuť i rajčatům v jejich syrové podobě a tento úžasný a neobyčejně zdravý plod si našel cestu i do salátů a příloh.

Rajče původně pochází ze střední a jižní Ameriky, kde roste jako vytrvalá rostlina. V našich podmínkách ovšem zimu nepřežije, proto je pěstujeme jako jednoletku. Rajská jablka mohou mít podle kultivaru nespočet zabarvení a tvarů.

Věděli jste, že rajče je z čeledi lilkovitých, což jsou nezřídka prudce jedovaté rostliny? Dokonce i nezralé rajče obsahuje poměrně dost jedovatých látek, proto rajská jablka konzumujte výhradně zralá. Důvodů, proč rajčata jíst, je mnoho. Jednak jsou to vitamíny C, B nebo betakaroten, které rajče obsahuje, ale dále i například lykopen, chrom nebo draslík.

Právě lykopen je považován za jednu z nejvíce prospěšných látek, protože je důležitý pro udržování správné hladiny cholesterolu. Zároveň snižuje riziko srdečních onemocnění. U rajčat byly rovněž prokázány účinky v prevenci rakoviny, zejména pak rakoviny prostaty. Dvě průměrně velká rajčata mohou pokrýt denní dávku vitamínu C. Musí se ovšem jednat o poctivě vypěstované plody, které přirozeně dozrály na sluníčku. Na takové v supermarketech mnohdy nenarazíte.

Rajče, které si vypěstujete doma a konzumujete je ihned po utržení, má úplně jinou chuť než to koupené. Všechna ta práce se sázením, vyštipováním, pletím a zaléváním se proto dozajista vyplatí. A pěstovat se dají prakticky všude, třeba i v kbelíku na balkónu. Jelikož se ale jedná o teplomilnou rostlinu, nejlepších výsledků dosáhnete pěstováním rajčat ve skleníku.

Dovedete si představit moderní kuchyni bez rajčat? Kdopak by si nepochutnal na kvalitním zeleninovém salátu s čerstvými rajčaty? A co taková rajská omáčka, kterou zaručeně nejlepší uměla jen vaše maminka? Byli bychom ochuzeni o kečup, který jedni milují a druzí nenávidí. Kde by byly špagety nebo pizza?

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

Proč je vlastně tolik důležité rytí záhonů?

21. 09. 2021

Konec léta a začátek podzimu je období, kdy se sklízejí poslední zbytky úrody, a záhony je nutné připravit na další…

Na jakém dřevě udit?

Na jakém dřevě udit?

16. 09. 2021

Nedávno jsme vám popsali konstrukci udírny a vysvětlili jsme úplně nejzákladnější postupy pro nakládání masa před…

Postavte si udírnu!

Postavte si udírnu!

15. 09. 2021

Kdysi bylo uzení jediným způsobem, jak na delší dobu zakonzervovat a uskladnit některé potraviny. Dnes ovšem udíme…