Připravili jste zahradu na mrazy?

16. 11. 2022

Připravili jste zahradu na mrazy?

Venkovní vodovodní kohouty, hadice, zahradní vodárny, zavlažovací systémy, ale i filtrace u bazénu a další zařízení je třeba včas připravit na zimu, aby je neponičil mráz. Pokud jste to ještě neudělali, nyní už není čas zazimování odkládat.

Máte na chatě, kde se netopí domácí nebo zahradní vodárnu? V takovém případě je nutné vypustit vodu z čerpadla i nádrže, jinak by je mohl mráz rozdrhnout. Stejně tak je důležité vypustit vodu i z veškerého potrubí, které by mohlo promrzat.

Uzavřete přívod vody do všech kohoutů, které slouží k venkovnímu zavlažování. Nemáte-li možnost vodu z potrubí k venkovnímu kohoutu úplně vypustit, nechte alespoň venkovní kohout zcela otevřený, aby voda mohla vysychat a v případě promrzání měla aspoň trochu prostoru k rozpínání. Je to však hodně nouzové řešení, jistotu že se nic nepoškodí vám zajistí jen ventil, kterým vypustíte veškerou vodu z potrubí, kterým vede k venkovním kohoutům.

Máte-li na zahradě nainstalovanou automatickou závlahu, nezapomeňte jí zkontrolovat. Odborně instalované závlahy jsou zpravidla v nejnižším bodě osazeny drenážním ventilem, který zajistí, že voda z potrubí samovolně vyteče, když je vypnutý přívod vody, ale spoléhat výhradně na ventil by se mohlo prodražit.

Zahradní hadice ukliďte někam, kde teplota neklesá pod nulu. Hadice mrazem zkřehne a zmrzlá voda ji snadno potrhá. Stejně tak kropící pistole k hadicím. Osobně jsem to jednou podcenil a zbytek vody po zamrznutí pistoli roztrhl.

Vyprázdněte všechny sudy a nádoby na dešťovou vodu a obraťte je dnem vzhůru.

Naposledy ještě zkontrolujte, zda jste správně zazimovali bazénové filtrace. Z trubek a přívodních hadic vypusťte vodu, skimmer a výpustní trysky uzavřete zátkami. Vypusťte vodu z čerpala i filtrační nádoby. Páku ventilu na filtraci nastavte do polohy „zima“ (winter).

Pokud skladujete zahradní techniku v nevytápěné kůlně, nezapomeňte na zahradní postřikovače, rosiče nebo tlakové čističe. I v nich často zůstává zbytek vody. Když vám v tlakové myčce roztrhne čerpadlo, oprava bude hodně drahá.

Sílu rozpínajícího se ledu se nevyplatí podceňovat. Umí trhat skály i ocel. Pečlivě proto projdete zahradu, zkontrolujte věci uložené v nevytápěných zahradních domcích a kůlnách. Nakonec nemalou škodu může napáchat i led, který se uvolní z prasklé lahve a po roztání voda nateče kam nemá.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…