Podzim: Čas na údržbu a opravy

23. 10. 2023

Podzim: Čas na údržbu a opravy

Když na podzim rostliny shodí listí, často odhalí drobná poškození zahradního vybavení, které bylo od jara našim pohledům skryté za bující vegetací. Proto je podzim nejlepší dobou, kdy se pustit do oprav a údržby.

Dřevěná pergola porostlá pnoucími rostlinami nám v létě poskytuje romantický úkryt před žhavým sluncem. Když rostliny na podzim shodí listí, máme možnost zkontrolovat, zda je konstrukce pergoly v pořádku a zda se někde něco neuvolnilo. Můžeme dotáhnout uvolněné vruty, vyměnit trouchnivějící a poškozené části a pergolu opatřit ochranným nátěrem.  Jestliže máte v pergole elektrický rozvod pro světla a zásuvky, zkontrolujte je alespoň pohledem, zda jsou v pořádku. Je-li však nutné je opravit nebo vyměnit, svěřte práci odborníkovi.

Nezapomeňte dotáhnout vruty v dřevěných podlahách na terasách a v pergolách. Během zimy díky změnám teplot by se mohly podlahová prkna uvolnit.

Pozornost věnujte i zahradnímu nábytku. Zkontrolujte, zda není poškozen, dotáhněte šrouby a vruty. Nábytek, který není určen pro celoroční používání venku ukliďte do suchých prostor.

Některé živé ploty mohou na podzim odhalit poškozené oplocení. Proto je právě nyní také nejvhodnější doba pro opravy a údržbu. Opravte poničené pletivo, vyměňte staré plaňky v plotech, aby v zimě zahradu nenavštívili nějací nevítaní návštěvníci. Nyní je také nejvhodnější doba na obnovu starých nátěrů.

Zkontrolujte kůlny a zahradní domky. Keře mnohdy po většinu roku zakrývají části, které si vyžadují opravu.

Podobně i skleníky, které jsou v průběhu roku plné rostlin, nyní zejí prázdnotou, a tak je nyní nejvyšší čas vše důkladně zkontrolovat a opravit. Zajistěte okenní výplně, aby je nevyrazil vítr nebo těžký sníh. Dotáhněte šroubované spoje.

Jakmile opadá listí, nezapomeňte ani na okapy. Určitě budou plné listí, které by je mohlo ucpat, proto je velice důležité okapy vymést, aby mohla voda dobře odtékat. Jestliže by v zimě voda zůstávala v okapech stát, mohly by zamrznout a tlak nebo hmotnost ledu by je mohly poničit. I když mohou být rampouchy visící z přetékajících okapů krásnou zimní dekorací, můžou strhnout celý okap. Navíc odpadávající rampouchy mohou někoho poranit.

Nakonec ještě projděte zahradu a pohledem zkontrolujte, zda jste na něco nezapomněli.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.