Ochraňte své živé ploty před poničením zvěří

26. 11. 2021

Ochraňte své živé ploty před poničením zvěří

S nadcházející zimou bude mít lesní i polní zvěř stále složitější podmínky pro získávání potravy. Může se proto vydat i do blízkosti našich obydlí a zahrad a tam nám působit škody na mladých stromcích, keřích a živých plotech.

Po většinu roku tento problém řešit nemusíme, protože divoká zvěř se blízkosti člověka instinktivně vyhýbá. V zimě ale hladová zvěř může hledat potravu i v místech, kam by se v době hojnosti ani nepřiblížila. Pokud potom okouše kůru z mladého stromu, který jste pečlivě opatrovali a konečně jste se začali těšit z prvních plodů, strom uhyne a vaše práce přijde vniveč.

Nejlepší obranou je samozřejmě kvalitní oplocení. Pokud však pozemek nechceme, nebo nemůžeme z nějakého důvodu oplotit, je nutné přistoupit k jiným opatřením.

V případě stromů je nejúčinnější mechanická ochrana. Kmen stromu jednoduše obalíme pletivem nebo jinou zábranou. Dnes jsou na trhu dostupné například plastové ochrany stromů, které lze snadno nasadit i sejmout. Ochrana musí být dostatečně vysoká a v oblastech, kde běžně napadne vysoká vrstva sněhu, je důležité pamatovat i na to, že zvěř ze sněhu dosáhne mnohem výš.
Zároveň je důležité ze zahrady odstranit vše, co by mohlo zvěř lákat. Sesbírejte všechny spadané plody. Pokud nejsou shnilé, můžete je odnést do lesa, a zvěři tak přilepšit. Zahradě tím prospějete i tak, že ve spadaných plodech nebudou přezimovat škůdci a choroby.

Dost často se ale zapomíná na živé ploty a keře. Jestliže zvěř okouše jejich výhonky, pokud to keř rovnou nezahubí, budete na jaře čekat dlouho, než znovu obrazí. Když bude poškození velké, může trvat i celou další sezónu, než se keř dostatečně vzpamatuje. Ovšem chránit keře a živé ploty nějakou mechanickou zábranou by bylo poměrně složité. K ochraně je možné použít postřik, který zvěř odpuzuje, ovšem ten je nutné podle četnosti srážek obnovovat. Vyzkoušet můžete také rady našich babiček. Textilní sáčky (můžete použít například i ponožky) naplňte lidskými vlasy a rozvěste je po keřích a v živém plotu. Pach člověka, který je z vlasů cítit, prý zvěř udrží od keřů v dostatečné vzdálenosti. Nesmí se však jednat o vlasy barvené, kde barva přebila přirozený lidský pach. Obdobně účinné jsou prý i chlupy šelem.

V posledních letech se na trhu objevují různé zvukové plašiče. Zpravidla pracují na frekvenci neslyšitelné pro člověka. O jejich účinnosti se však dá diskutovat. Některá zvěř si na ně může zvyknout. Naopak pokud máte vy nebo sousedi psa, kočku nebo jiná domácí zvířata, může jim takový plašič způsobit nekonečné utrpení. Nezřídka si totiž neuvědomíme, že co neslyšíme my, domácí zvířata mohou vnímat velice intenzívně. Zvukové plašiče tedy používejte s rozvahou.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.