Nevyhazujte popel, je to cenná surovina

03. 12. 2021

Nevyhazujte popel, je to cenná surovina

Co může být symbolem domácí pohody víc, než plápolající oheň v krbu. Oheň na praskajícím dřevě v nás vzbuzuje pocit bezpečí a tepla, pohled do plamenů nás jaksi fascinuje a uklidňuje. Snad je to v nás hluboce zakořeněno z dob dávno minulých, kdy lidé vykřesali plamínky v prvních ohništích, okolo kterých se společně hřáli a rozprávěli.

Topení dřevem je dnes opět na vzestupu. Jedná se o jeden z levnějších způsobů vytápění. Máte-li zásobu dřeva na zimu, nemusíte spoléhat na dodávky energie třetích stran, navíc se jedná o ekologické topení z obnovitelného zdroje.

Při spalování dřeva vzniká velice jemný popel, který naši předci uměli využít různými způsoby. Jejich zdroje byly omezené, proto se vždy snažili upotřebit vše dostupné. Proč se od nich tedy nepoučit. Bylo by pošetilé vyhazovat něco, co nám může poskytnout mnoho užitku.

Věděli jste například, že se dřevěný popel využíval například pro výrobu mýdla, nebo se používal k čištění zubů? Dnes bychom takové využití hledali snad jen v nouzi, pokud by bylo nutné přežít dlouhodobě někde v přírodě. Ovšem jako čistící prostředek jej využít můžeme. Dřevěný popel je velice jemný, zároveň je však abrazivní. Pokud z vody a popela vytvoříte pastu, lze ji skvěle využít zejména pro čištění kovů. Pomůže při čištění grilu nebo grilovacího nářadí. Spolehlivě vyčistí třeba i stříbro.

Popel je skvělé hnojivo, musí se však jednat výhradně o dřevěný popel. Popel obsahuje až 70% uhličitanu vápenatého, je tedy alkalický. Proto s ním lze snižovat kyselost půdy v záhonech. Vychladlý dřevěný popel je možné přidávat i do kompostu. Zvýší v něm hladinu tolik potřebného draslíku.

V záhonech se dá popel využívat i jako ochrana před slimáky. Popel dobře absorbuje vodu, slimáky vysušuje, proto se mu budou vyhýbat. Stačí nasypat popel okolo rostlin, jako překážku. Ovšem funguje, jen pokud je suchý, proto se musí bariéra z popela po zalévání nebo dešti obnovovat.

Savost popela lze využít i k čištění olejových skvrn z asfaltových nebo betonových chodníků či dlažby. Posypte olejovou skvrnu suchým popelem, nechte jej dostatečně dlouho působit a poté jej zameťte.

V zimě lze popel využít jako rychlé a dočasné řešení k posypu zledovatělé cesty.

V nouzi lze popel využít i k odstranění vlhkosti ze vzduchu. Stačí jej dát do vhodné nádoby a umístit třeba do rohu ve vlhkém sklepě.

Není tedy škoda popel ze dřeva sypat do popelnice a platit za jeho odvoz?

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…